Vladimir Poetin heeft Rusland weer helemaal terug gebracht op het politieke wereldtoneel.

De Russische president is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege het onderzoek naar de campagne van Donald Trump, de strijd in Syrië en de gesprekken in onder andere de Amerikaanse Senaat over nieuwe sancties tegen Rusland.

Ook is onlangs op National Geographic een vierdelige serie uitgezonden van interviews die de Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone van juli 2015 tot februari 2017 met Poetin gehouden heeft.

De voormalig KGB-agent was premier van 1999 tot 2000 en van 2008 tot 2012. Van 2000 tot 2008 en vanaf 2012 tot nu is hij president.

Hoewel hij door sommigen wordt geprezen voor het gedeeltelijke herstel van de Russische economie heeft zijn regeerperiode Rusland ook weer teruggeworpen naar autoritarisme, volgens de Democracy Index van The Economist.

Hier een aantal uitspraken die inzicht geven in hoe Poetin de wereld ziet:


‘Ik ben geen vrouw, dus ik heb geen slechte dagen.’

'I am not a woman, so I don't have bad days.'

Lees ook op Business Insider

De Russische president heeft een lange geschiedenis van seksistische opmerkingen. In de documentaire van Oliver Stone, die is bekritiseerd voor het met fluwelen handschoenen aanpakken van de sterke man, had hij er weer een.

Bron: USA Today


‘De taak van een regering is niet alleen het behagen van mensen, maar ook om hen soms een bittere pil te laten slikken.’

'The task of the government is not only to pour honey into a cup, but sometimes to give bitter medicine.'

Nadat hij aankondigde weer voor het presidentschap te gaan in 2012, zei Poetin dat de Russische regering omstreden maatregelen moest nemen in de nasleep van de financiële crisis van 2008.

Bron: NBC


‘Het is extreem gevaarlijk om mensen aan te moedigen zichzelf als uitzonderlijk te zien, wat de reden daarvoor ook is.’

'It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation.'

Poetin bespot het hele idee van het Amerikaanse exceptionalisme in een opiniestuk in The New York Times uit 2013.


‘Hij is gezonken.’

'It sank.'

In 2000 zonk de Russische onderzeeër Koersk in de Barentszzee, alle 118 inzittenden kwamen om. De regering van Poetin bleef tegenstrijdige verklaringen afgeven over de oorzaak, maar tijdens een optreden bij Larry King gaf hij een heel kort en krachtig antwoord op de vraag wat er was gebeurd met de onderzeeboot.

Toen de moeder van één van de slachtoffers hem confronteerde tijdens een ontmoeting met nabestaanden werd ze met geweld verdoofd, berichtte de New York Post.

Bron: The Telegraph


‘Soms is het nodig alleen te staan om te bewijzen dat je gelijk hebt.’

'Sometimes it is necessary to be lonely in order to prove that you are right.'

Tijdens een G8-top in 2014 botste Poetin met andere wereldleiders, onder wie de toenmalig Amerikaans president Barack Obama, over steun aan Syrische rebellen. Na de gespannen besprekingen verdedigde hij zijn weerstand tegen de voorstellen.

Bron: Time


‘We zullen terroristen overal opjagen, is het op een vliegveld, dan is het op het vliegveld. Is het op het toilet dan zullen we ze daar – vergeef me mijn taalgebruik – door de plee spoelen. Dat is het. Einde verhaal.’

'We will chase terrorists everywhere. If in an airport, then in the airport. So if we find them in the toilet, excuse me, we'll rub them out in the outhouse. And that's it, case closed.'

In 1999 antwoordde hij op een vraag van een journalist over de Russische oorlog met Tsjetsjenië met deze kleurrijke en omstreden quote. Poetin bood in 2011 zijn verontschuldigingen aan voor de uitspraak.

Bron: The Telegraph


‘Hoe meer ik leer over mensen, hoe meer ik van honden hou. Ik hou gewoon van beesten.’

'The more I know about people, the more I like dogs. I simply like animals.'

Poetin staat bekend om zijn liefde voor honden. Hij heeft een 15 jaar oude labrador die Konni heet, een Akita Inu genaamd Yume en een Karakachan-hond die Buffy heet.

Bron: The Telegraph


‘Ik ben de allerrijkste man, niet alleen van Europa, maar van de hele wereld. Ik verzamel emoties.’

Het is niet duidelijk hoeveel bezittingen Poetin precies heeft. Volgens Fortune bedragen de schattingen rond de 40 miljard dollar. Maar hoe dan ook, in The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin zegt Poetin dat “zijn grootste rijkdom” zijn verkiezingen tot leider van Rusland is.

Bron: Fortune


‘Waarschijnlijk zal nooit alles oké zijn. Maar we moeten er wel naar streven.’

'Everything will probably never be okay. But we have to try for it.'

In 2013 deed Poetin een vraag-en-antwoordsessie op tv die maar liefst vier uur en 47 minuten duurde. Toen hem werd gevraagd: “Wanneer zal alles oké zijn?” was zijn antwoord kil.

Bron: The Guardian


LEES OOK: Rusland vernieuwde 6 merkrechten van Trump in 2016 – 4 daarvan werden goedgekeurd op de dag van de presidentsverkiezingen