Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nieuwe topman ABN Amro: opvallend lijstje kandidaten met topbankier ING en topman van DSM

De strijd om de opvolging van ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen is in de eindfase beland. Mogelijk komt de nieuwe topman van buiten de bank, meldt De Telegraaf.

Namen die genoemd worden zijn volgens de krant risicodirecteur Steven van Rijswijk van ING en topman Karl Guha van zakenbank Van Lanschot Kempen. Maar ook echte outsiders zoals DSM-topman Feike Sijbesma of oud-minister Jeroen Dijsselbloem zouden tot de opvolgingskandidaten behoren.

2. ‘70.000 banen in de bouw op de tocht door stikstofbesluit’

In de bouw werkten afgelopen jaar 527.000 mensen. Maar 70.000 banen staan op de tocht vanwege de uitspraak van de Raad van State (RvS) over de noodzakelijke reductie van stikstof. Die heeft tot gevolg dat er mogelijk veel minder bouwprojecten doorgang kunnen vinden dan eerder werd verwacht. Dat stellen economen van ABN Amro in een vrijdag verschenen studie.

Zonder nieuwe maatregelen lijdt de bouwsector de komende vijf jaar 14 miljard euro schade, volgens de economen. Afgelopen maand overhandigde het Adviescollege Stikstofproblematiek een rapport aan het kabinet met aanbevelingen voor de stikstofproblematiek. Het kabinet Rutte 3 moet op basis daarvan besluiten nemen voor specifieke sectoren.

3. EU ziet Brexit-plannen Boris Johnson niet zitten

De Europese Unie heeft “grote zorgen” over de Brexit-deal die de Britse premier Boris Johnson heeft voorgesteld, staat in een rapport van het Europees parlement. Er zijn drie grote en vrijwel onoverkomelijke problemen: het veto dat de Noord-Ierse DUP-partij krijgt, mogelijke inbreuk op de interne markt en de onduidelijkheid over hoe de nieuwe grenscontroles vorm zouden moeten krijgen.

De voorstellen “komen niet in de buurt” van wat Londen en Brussel eerder hadden afgesproken, meldt de Brexit-stuurgroep van het parlement in een verklaring. Johnson heeft meerdere malen gezegd dat Groot-Brittannië op 31 oktober hoe dan ook de EU gaat verlaten, deal of geen deal.

4. Cao-conflict KLM toch nog niet voorbij: cabinepersoneel verwerpt het deze week gesloten akkoord

Cabinevakbond VNC heeft het eerder deze week met KLM gesloten cao-akkoord verworpen. Na een lange dag vergaderen stemde 80 procent van de leden tegen. Volgens de ledenraad van de bond is het vanwege de goed draaiende economie hoog tijd voor een “goede structurele loonsverhoging” en is het bod dat KLM deed te mager.

Het grondpersoneel van KLM legde de laatste weken meerdere malen het werk neer om hun eisen kracht bij te zetten en het cabinepersoneel was veel minder flexibel om extra vluchten uit te voeren die qua werk- en rusttijden buiten de cao-afspraken vallen.

5. Facebook presenteert nieuwe berichtenapp: een concurrent van Snapchat

In de strijd met Snapchat heeft Facebook een nieuwe berichtendienst aangekondigd: Threads. De dienst kan worden gekoppeld aan Instagram-functies en moet het onder meer makkelijker maken foto’s en video’s te delen met vrienden.

De koers van Snap - het moederbedrijf van Snapchat - ging na het het nieuws gelijk onderuit en sloot uiteindelijk 3,4 procent lager.

6.  Jumbo gaat in België strijd aan met Albert Heijn

Jumbo opent op 6 november zijn eerste vestiging in België, pal naast een Albert Heijn in Pelt. Voor de jaarwisseling volgen ook nog winkels in Lanaken en Rijkevorsel, meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Het plan is om volgend jaar in totaal 15 vestigingen te hebben bij onze zuiderburen.

Het zal leiden tot een hevige concurrentiestrijd, want België staat al vol supermarkten, zei marketeer Pieter-Jan de Smet van het Belgisch-Nederlandse RetailSonar eerder dit jaar tegen Foodmagazine.

7. Baas Europese bankenkoepel pleit voor negatieve spaarrente

Nederlandse banken zijn nog zeer huiverig om negatieve spaarrentes te rekenen voor particulieren. Maar volgens de baas van de European Banking Federation (EBA) is dat juist wel een goed idee.

Tegen het FD zegt Jean-Pierre Mustier dat de negatieve rentes die banken zelf betalen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank, aan klanten moeten worden doorberekend. "Negatieve rentes moeten niet stoppen bij de banken." Wel vindt hij dat kleine spaarders beschermd moeten worden. Voor particulieren met spaargeld tot een ton zou er geen negatieve rente gerekend moeten worden.

8. VEB heeft kritiek op vertrekbonus van De Jager van €650.000 bij KPN

De bonus van KPN voor vertrekkend financieel bestuurder Jan Kees de Jager valt bij de Vereniging Effectenbezitters (VEB) niet in goede aarde. De beleggersvereniging heeft volgens De Telegraaf kritiek op de vertrekbonus van ruim 650.000 euro, omdat De Jager uit eigen beweging vertrekt bij het telecomconcern.

Volgens de eigen regels van het telecomconcern krijgen vertrekkende bestuurders maximaal één jaar basissalaris mee, maar volgens Jasper Jansen van de VEB gaat dat niet op als een bestuurder op eigen initiatief vertrekt. "Dan krijgt hij geen vertrekbonus", zegt hij tegen de krant. KPN stelt in een reactie dat de bonus wel degelijk in lijn is met de eigen bestuurscode.

9. Nieuwe baas Europese Commissie neemt geen appartement in Brussel, maar  wil op kantoor slapen

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen neemt geen appartement in Brussel, maar is van plan om in een kamer naast haar bureau in het Berlaymontgebouw te gaan slapen. Volgens haar woordvoerder bespaart ze zo op beveiligingskosten en hoeft ze niet iedere ochtend in de file te staan. Volgens de Duitse krant Die Welt wordt er een slaapkamer van 25 vierkante meter in het gebouw ingericht.

 

Business Insider en radiostation Sublime brengen dagelijks nieuws voor Ondernemers van de Vooruitgang: bekijk hier de meest inspirerende nieuwtjes.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: