De strijd om de opvolging van ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen is in de eindfase beland. Mogelijk komt de nieuwe topman van buiten de bank.

De bank heeft de geplande onthulling van de geheimgehouden naam wel vooruitgeschoven vanwege het justitiële onderzoek bij de bank. Dat meldt De Telegraaf.

De opvolger van vertrekkend topman Kees van Dijkhuizen van de bank wordt volgens ingewijden een “spectaculaire en verrassende benoeming”. De keuze was al genomen voordat het Openbaar Ministerie recent bij de bank op de stoep stond.

Volgens de krant stond de presentatie van de nieuwe topman voor medio oktober gepland. Mogelijk wordt dit met twee maanden verzet.

Volgens de krant voeden termen als spectaculair en verrassend geruchten over de komst van een topbestuurder, zoals DSM-baas Feike Sijbesma. Andere namen die genoemd worden zijn de ervaren baas Karl Guha van Van Lanschot Kempen en risicodirecteur Steven van Rijswijk van ING. Plus outsider: oud-minister Jeroen Dijsselbloem.

ABN AMRO wilde niet ingaan op het zoekproces naar een nieuwe topman. Ook de genoemde kandidaten wilden niet inhoudelijk reageren tegen de krant.

Justitie onderzoekt naleving regels witwassen bij ABN Amro

ABN AMRO kan een boete van mogelijk 450 miljoen euro krijgen na het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) naar de bank heeft geopend. Dat schatten analisten van zakenbank Jefferies in een nieuw rapport over de Nederlandse bank.

ABN AMRO maakte een week geleden bekend onderwerp te zijn van een onderzoek van het OM naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. De bank wordt onder meer verweten klanten niet voldoende te hebben doorgelicht.

Eerder raamden marktvorsers van het Belgische KBC Securities dat een geldstraf voor ABN AMRO tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro zou liggen, als justitie althans serieuze misstanden aantoont. Analisten gingen er voor die schatting van uit dat de witwaszaak even ernstig zou zijn als die bij ING. Die bank kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro wegens grote nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, maar is veel groter dan ABN AMRO.

ABN AMRO zelf kan nog niets zeggen over eventuele boetes of de hoogte daarvan. Het onderzoek van het OM moet nog grotendeels beginnen, licht een woordvoerder toe.

LEES OOK: De topman van ABN Amro stapt op – en ING is naar verluidt doodsbang dat zijn kroonprins wordt weggekaapt