Had je het vroeger relatief simpel – grijs pak, niets meer aan doen -, vandaag de dag mag het allemaal wat losser.

Fijn, maar dat maakt de dagelijkse keuze voor je kledingkast niet altijd makkelijker als je één van de 1,3 miljoen werkende, hoogopgeleide Nederlandse mannen bent. Want wat is wél gepast en wat niet?

Online personal shopping service House of Einstein deed onderzoek onder ruim 500 mannelijke business professionals en kwam erachter dat we het met zijn allen best fijn zouden vinden, als werkgevers wat duidelijker zouden zijn in wat ze wel en niet verwachten van onze kleding.

Volgens het bedrijf dat kledingboxen naar individuele smaak samenstelt, gaat 40 procent van de Nederlandse mannen smart casual gekleed naar het werk. De vraag is natuurlijk in hoeverre je de resultaten van het onderzoek objectief kunt noemen, maar toch is het interessant.

“Slechts 20% procent van de werknemers gaat nog maar in pak naar werk,” vertelt mede-oprichter Mei Ling Tan. “De meerderheid kiest tegenwoordig voor een nette spijkerbroek met overhemd en jasje. Deze smartcasual-kledingstijl past veel beter bij de huidige tijdgeest waarin we flexibeler werken, zowel op gebied van werktijden als locatie.”

Dramatische kledingkeuzes

Bijna 90 procent van de ondervraagden ergert zich wel eens aan de kleding van een collega. Of ja ergeren…men kijkt met een schuin oog naar de ongestreken blouse of jaren 80-jas van zijn buurman. Gedateerd of ongepast voor de situatie is dan ook het meest gehoorde commentaar. Hoewel we liever een moderne, frisse outfit zien, spreken we de ander er niet zo snel op aan.

De deelnemers aan het onderzoek mochten aangeven wat de grootste kledingmissers zijn op de Nederlandse werkvloer. Hieronder de lijst:

Lees ook op Business Insider


slippers naar kantoor wel niet werk

1. Slippers

Als we iets níet willen op de werkvloer, dan is het geconfronteerd worden met de tenen van collega’s. Begrijpelijk: wie wordt er wel gelukkig van de (onverzorgde) voeten van een ander?


cap pet naar kantoor wel of niet

2. Pet

Een gevalletje van… kleed je naar de functie die je zou willen hebben. Bij het gemiddelde reclame- of marketingbureau kan het waarschijnlijk, toch vindt een kwart van de ondervraagden in dit onderzoek een pet niet kunnen op de werkvloer


korte broek naar kantoor werk

3. Korte broek

Een korte broek is niet representatief, zeker niet het type ‘kakibroek’. Wie nu zegt: ‘Maar het is 30 graden en ik heb toch geen afspraken’, soit, maar je leidinggevende ontvangt die dag misschien wel afspraken. Misschien moet je tóch even invallen voor een collega of oppert iemand een spontane bedrijfsborrel/barbecue met zakenrelaties.

Mocht je baas de korte broek gedogen, kies dan voor een geklede variant en laat het kledingstuk dat je vader op vakantie draagt thuis. Denk aan een korte chino in een donkere kleur met een nette sneaker of desert boot eronder.


hoodie werk trui naar werk

4. Hoodie

Een opvallende in deze lijst: de hoodie. Wil je een trui aan naar je werk? Kies dan voor eentje zonder capuchon. Draag er een colbert overheen of een blouse onder.


footwear schoenen sneakers naar werk wel of niet kantoor

5. Sneakers

De sneaker is in alle lagen van de bevolking wel doorgedrongen. Wat de gymp vroeger vooral iets voor sporters en kinderen, vandaag de dag kun je vaak prima met een sneaker naar je werk. Al dacht 7 procent van de ondervraagden daar anders over.

Onzin, vindt Sander Lusink die met zijn Oger onder andere Mark Rutte van kleding voorziet. “Bij een pak met mooie, slanke pijpen kan wat mij betreft ook een wat luxere, premiumgymp. Zo hebben we ook de kleding verzorgd voor het team van Feyenoord dit seizoen: een mooi blauw pak met donkerblauwe sneakers. Dat geeft een kek, maar toch ook een chique en modern beeld.”

LEES OOK: Waarom lijsttrekkers altijd een blauw pak dragen (en jij er ook een wil), volgens de man die Mark Rutte kleedt