Of je nu een ochtendmens bent of niet, er lijkt een universele weerzin te bestaan tegen het groeten van mensen.

Het is heel onwaarschijnlijk dat je iemand tegenkomt die er plezier aan beleeft om alle collega’s elke ochtend weer met een lach goedemorgen te wensen.

Maar op het blog Jobacle voor carrière-advies betoogt Andrew G. Rosen dat we heel wat missen als we geen zin hebben om elkaar te begroeten. Volgens hem zijn er meerdere redenen waarom je de dag goed moet beginnen, onafhankelijk of je nou plezier beleeft aan de vroege start of niet.

Onderzoeker op het gebied van sociale psychologie Sam Sommers wijst in blogpost op Psychology Today ook op de kracht van een welgemeend hallo. Hij schrijft dat onderzoek heeft aangetoond dat kleine dingen een groot verschil kunnen maken in het sociale verkeer. Zo werkt lachen bijvoorbeeld aanstekelijk en zijn klanten van werknemers die meer lachen tevredener. Hij herinnert zich ook hoe één van zijn leerlingen hem bedankte voor het begroeten en praten met de klas voordat hij aan zijn lessen begon.

Hallo zeggen voelt misschien een beetje ongemakkelijk in het begin, maar wordt meer gewaardeerd door andere mensen dan je misschien zou denken.

Een aantal redenen om de dag te beginnen met een welgemeend "goedemorgen":

1. Het hoort bij normale manieren

Hallo tegen mensen zeggen is eerlijk gezegd gewoon een vorm van beleefdheid die je op de peuterschool aangeleerd zou moeten hebben. Begroeten moet in ons dagelijks leven net zo normaal zijn als "alsjeblieft" en "dankjewel" zeggen, betoogt Rosen. "Dat ene woordje kan veel bijdragen aan het verbeteren van de communicatie en de algehele sfeer", schrijft hij.

2. Het maakt van je collega's mensen

Je brengt veel tijd door op je werk, dus waarom zou je al die mensen om je heen niet beter leren kennen? In plaats van je collega's te zien als zomaar een radartje in de machine, zijn die paar seconden in de ochtend de moeite waard. Je zou ze weleens veel leuker kunnen vinden dan je denkt.

3. Het zorgt voor meer gelijkheid op de werkvloer

Als iedereen van onder tot boven tot de CEO aan toe elkaar zou groeten, dan geeft dat de indruk dat iedereen redelijk gelijkwaardig is.

4. Het is zo gebeurd

Zelfs als je grote afkeer hebt van het hele idee, dan kost hallo zeggen niet meer dan een paar seconden. Als dat al teveel moeite kost, heb je waarschijnlijk een grote psychisch probleem.

5. Het kost niks

Het kost je helemaal niks een poging te wagen je collega's goedemorgen te wensen.

6. Je kan zelf ook belangstelling verwachten

Iedereen wil gewaardeerd worden voor de goede dingen die we doen op ons werk. Met hallo zeggen tegen anderen zet je jezelf ook in de belangstelling. Misschien krijg je wel de waardering die je verdient als andere mensen eenmaal weten wie je bent.

7. Het vermindert ongemak

Als je later op de dag met iemand in gesprek moet is het beduidend minder ongemakkelijk als je bij het binnenkomen al hallo tegen elkaar hebt gezegd. Betere communicatie leidt tot betere werkomstandigheden met alle voordelen die horen bij het elkaar beter leren kennen.

8. Je maakt de ander misschien wel vrolijker

Wees niet zo arrogant om te denken dat je iemands dag helemaal kan maken, maar we stellen allemaal een lach en een groet op prijs. Dat geldt zeker als we een rotdag hebben.

Sommers schrijft dat de grootste drempel die mensen tegenkomen bij het sluiten van vriendschappen het feit is dat we ervan uitgaan dat andere mensen niet geïnteresseerd zijn. Maar in feite wil bijna iedereen wel op de een of andere manier in contact komen met anderen. Hallo zeggen is volgens Sommer een makkelijke manier om die drempel weg te nemen.

LEES OOK: Volgens de oprichter van LinkedIn gebruiken de meeste mensen de website helemaal verkeerd