Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Miljardenverlies voor Deutsche Bank door herstructureringen

Deutsche Bank heeft afgelopen kwartaal een miljardenverlies geleden vanwege hoge kosten voor de grote herstructurering. Dat blijkt uit cijfers die de grootste bank van Duitsland naar buiten heeft gebracht. Het gaat om een nettoverlies van 3,1 miljard euro, het grootste verlies voor de bank sinds 2008. De bank meldt dat nu een aanzienlijk deel van de verwachte herstructureringslasten in de boeken is gezet.

Bij de herstructureringen gaan 18.000 banen verloren. Inmiddels hebben meer dan negenhonderd werknemers al te horen gekregen dat hun baan komt te vervallen. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot en met 2022 en moet miljarden aan kostenbesparingen opleveren.

2. Marcel Boekhoorn stak geld in louche Italiaanse gokbedrijven

De eigenaar van winkelketen HEMA heeft volgens De Groene Amsterdammer ook minder goede investeringen gedaan. Marcel Boekhoorn stak via zijn investeringsvehikel Ramphastos tientallen miljoenen in louche Italiaanse gokbedrijven. Oprichters van bedrijven die Boekhoorn kocht, worden momenteel vervolgd voor samenwerken met de maffia. Daar zou Ramphastos overigens niks van hebben geweten, benadrukt het bedrijf in een reactie.

3. Lening van bijna drie ton voor vervanger plastic festivalmunt

Mobiel betaal- en ticketingplatform Airchip heeft een lening van 296.000 euro gekregen van het Innovatiefonds Noord-Holland, meldt Sprout. Blijkbaar ziet het fonds wel iets in de vervanging voor de plastic festivalmunt in de vorm van een digitale evenknie. Nooit meer wachten op eerst muntjes én daarna het bier. Airchip wil de digitale munt namelijk voorzien van een functie waarmee festivalgangers een pre-order kunnen plaatsen. Daarmee kun je vanaf de dansvloer bier bestellen, om hem even later zonder te wachten je tray op te halen.

4. 'Facebook moet mogelijk nog een miljoenenboete betalen'

Er komt waarschijnlijk nog een miljoenenboete aan voor Facebook: de socialmediagigant kondigt woensdag een schikking aan met beurswaakhond SEC, waarbij het bedrijf mogelijk meer dan 100 miljoen dollar moet betalen. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een ingewijde.

De aankondiging van de boete zou bovenop de bekendmaking van een nog grotere schikking komen. Naar verluidt schikt Facebook met marktwaakhond FTC voor 5 miljard dollar in een onderzoek naar een reeks privacyschandalen. Dat is inclusief het lek waardoor persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers bij het campagnebureau Cambridge Analytica terechtkwamen, terwijl dit bedrijf daar geen toestemming voor had.

5. Nederlandse soa-startup gaat naar Duitsland

De Nederlandse soa-test startup Testalize.me (voorheen Openlab) gaat de Duitse markt op. Testalize.me verkoopt thuistesten voor veelvoorkomende soa's als chlamydia en gonorroe, die anoniem kunnen worden opgestuurd. De gebruiker krijgt de uitslag binnen 48 uur via de website. Het bedrijf is in Nederland flink gegroeid en is uitgebreid met nieuwe apparatuur en medewerkers, zegt oprichter Hubert Mooren tegen Sprout. "Het is daarom voor ons het perfecte moment om het Nederlandse succes uit te breiden naar Duitsland, zodat we ook daar de drempel kunnen verlagen om een soa-test te doen.”

6. Canadees betaalt bijna vier ton voor paar hardloopschoenen

Als jij denkt dat je soms dure sneakers koopt, verbleken je aankopen waarschijnlijk met die van de Canadese investeerder Miles Nadal. Bij veilinghuis Sotheby's had hij omgerekend ruim 392.000 euro over voor een paar hardloopschoenen uit 1972. De 'moon shoe' is ontworpen door de medeoprichter van Nike en het paar schoenen maakt deel uit van een collectie van honderd paar zeldzame schoenen. Die kocht de Canadees ook, voor die collectie betaalde hij in totaal ruim 762.000 euro. Nadal wil de schoenen tentoon gaan stellen.

7. Goedkoop rondje geven op een terras? Ga naar Zwolle

Wie deze hete dagen wil bijtanken op een terras, is het goedkoopst uit in Zwolle. Net als in 2018 is de Hanzestad de goedkoopste terrasstad van het land, meldt de NOS. Een rondje met twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé kost 21,88 euro. Dat is wel 2,5 procent meer dan in 2018, meldt horeca-adviesbureau Van Spronsen.

Ook Enschede, Breda en Almere zijn relatief goedkoop. Amsterdam is, niet verrassend, de duurste terrasstad. De hoofdstad staat op eenzame hoogte met een rekening van 27,05 euro voor hetzelfde rondje. Op afstand volgen Den Haag, Haarlem en Den Bosch. Verrassing in de top 5 is Zoetermeer die van plek negen naar vijf klom.

8. Budweiser wil Ajax sponsoren, terwijl er Heineken in de Arena geschonken wordt

Het Amerikaanse biermerk Budweiser wil Europa veroveren en Ajax moet daarin een sleutelrol spelen. Het grootste biermerk ter wereld gaat de Nederlandse topclub sponsoren voor een bedrag van ruim 12 miljoen euro, meldt De Telegraaf. De deal zou vandaag bekend worden gemaakt. Pikant detail van de Budweiser-deal is dat Heineken de biersponsor in de Johan Cruijff ArenA is.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: