• Expats en starters hebben in het eerste kwartaal van 2024 vaker overboden op een koophuis dan doorstromers en beleggers, meldt makelaarsclub NVM.
  • Bij de starters deden zes op de tien een hoger bod. Zij waren bereid gemiddeld iets meer dan 3 procent bovenop de vraagprijs te doen.
  • Volgens de NVM werd ruim de helft van alle verkochte huizen afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht.
  • Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het eerste kwartaal van 2024: bekijk de verschillen

Expats en starters hebben in de eerste drie maanden van dit jaar vaker overboden op een koophuis dan doorstromers en beleggers, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Ook was het verschil tussen de vraag- en koopprijs bij die groepen groter dan bij doorstromers en beleggers.

Expats hebben volgens de NVM in ruim zeven op de tien gevallen een bod gedaan dat hoger was dan de vraagprijs. Zij boden gemiddeld bijna 5 procent meer.

Bij de starters deden zes op de tien een hoger bod. Zij waren bereid gemiddeld iets meer dan 3 procent bovenop de vraagprijs te doen.

Lees ook: Stijging huizenprijs dwingt starter om fors meer eigen geld in te leggen bij kopen huis

Doorstromers en beleggers boden in minder dan de helft van de gevallen meer dan de vraagprijs.

"Expats zijn relatief vermogender dan de gemiddelde koper en kunnen gebruikmaken van gunstige belastingmaatregelen", verklaart de voorzitter van de NVM-vakgroep wonen, Lana Gerssen.

Kopers overboden het vaakst op een klein appartement in een stad, huizen die vooral onder starters populair zijn.

Ruim de helft van de huizen boven vraagprijs verkocht

Volgens de makelaarsvereniging werd 55 procent van alle verkochte huizen afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. In diezelfde periode een jaar eerder kocht 31 procent van de kopers nog een huis voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.

De verkoopprijs was in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 1,8 procent meer dan wat de verkoper voor een huis vroeg. De meeste overbiedingen werden volgens de makelaarsvereniging gedaan in Flevoland en in de regio rond Amsterdam.

De NVM maakte eerder op donderdag bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal opnieuw zijn gestegen. Dat komt volgens Gerssen door hogere lonen en de licht gedaalde rente, waardoor kopers meer geld hebben voor een huis.

Ook stelt ze dat mensen gewend raken aan de hoge prijzen op de huizenmarkt en dat het afgelopen kwartaal veel te weinig huizen te koop zijn gezet, waardoor de al krappe woningmarkt nog krapper is geworden. Het gebrek aan aanbod versterkt de prijsstijging, voegt ze daaraan toe.

LEES OOK: Huizenprijs stijgt met 9% op jaarbasis in eerste kwartaal van 2024 – maar ontwikkeling vergeleken met eind vorig jaar is vlak