De bitcoin heeft de smaak weer de pakken. De belangrijkste cryptomunt ter wereld noteerde dinsdag even boven het niveau van 8.000 dollar. Die grens werd voor het eerst in tien maanden doorbroken.

Een dag eerder werd de grens van 7.000 dollar geslecht. De bitcoin en andere digitale valuta hebben al enige tijd de weg naar boven ingezet. Ten opzichte van het dieptepunt in december 2018 is sprake van een winst van meer dan 150 procent.

Het grootste deel van de winst werd de afgelopen weken op de borden gezet. Wel is de bitcoin nog altijd ver verwijderd van de recordhoogte van ruim 19.000 dollar van december 2017.

De grote beweeglijkheid van cryptomunten is vaak lastig te duiden. Ook nu doen weer verschillende theorieën de ronde over de opmars van de bitcoin.

Business Insider zet vijf theorieën op een rij van gebruikers van het sociale blog Reddit. Aan de lezer om te beoordelen hoe plausibel die zijn.

1. Bitcoin als veilige haven

Aandelenmarkten zijn sinds afgelopen week in mineur, nu de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer oplopen. Volgens sommige Reddit-gebruikers speelt dit de bitcoin in de kaart.

2. Grote vermogensbeheerders laten zich in met cryptomunten

Andere Reddit-gebruikers verwijzen naar grote vermogensbeheerders die stapjes zetten richting de handel met cryptomunten.

Zo zou de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity de komende weken de handel in bitcoins willen gaan faciliteren voor grote professionele klanten. Dat zou gunstig zijn voor de geloofwaardigheid van de cryptomarkt.

3. Bitcoin profiteert van afnemende interesse in alternatieve cryptomunten

De afgelopen jaren schoten nieuwe cryptomunten als paddenstoelen uit de grond. Maar volgens sommige Reddit-gebruikers is de hype rond steeds weer nieuwe digimunten voorbij. Daar zouden gevestigde munten zoals de bitcoin van profiteren.

Volgens oprichter Sid Shekhar van Token Analyse zijn er ook in de handelsdata wel aanwijzingen dat zogenoemde altcoins worden ingeruild voor bitcoins door beleggers, zegt hij tegen Business Insider.

4. Schandaal rond cryptomunt tether helpt de bitcoin

Weer een andere theorie: het bedrijf achter de cryptomunt tether, die officieel gekoppeld is aan de dollar, ligt onder vuur. Zo onderzoekt een openbaar aanklager in New York of het bedrijf Bitfinex geschoven heeft met geld van beleggers die in tether hebben geïnvesteerd, om verliezen elders te dekken.

Het idee is dat de zorgen rond de betrouwbaarheid van tether tot gevolg hebben dat sommige cryptobeleggers zijn overgestapt naar de bitcoin.

5. Diefstal bij cryptobeurs Binance bewijst dat bitcoin solide is

Afgelopen week bleek ook dat de cryptobeurs Binance te maken heeft gehad met een diefstal van bitcoins ter waarde van 40 miljoen dollar. De baas van Binance, Changpeng Zhao, heeft in reactie hierop gesuggereerd dat de illegale transacties met de bitcoin zouden moeten worden teruggedraaid op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain.

Daar kwam meteen fel verzet tegen.

Het feit dat incidenten zoals diefstal er niet toe leiden dat er getornd wordt aan transacties die zijn vastgelegd op de blockchain, is volgens sommige bitcoinfans een bewijs dat de cryptomunt robuust is en niet gemanipuleerd kan worden.

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van een uitgebreidere versie op Business Insider US