Het bedrijf achter de cryptomunt tether, die officieel is gekoppeld aan de dollar, wordt beschuldigd van ongeoorloofde praktijken.

Een bedrag van 700 miljoen dollar, dat bedoeld is als dekking voor de uitgifte van tethermunten zou zijn gebruikt om te helpen een financieringsgat van 850 miljoen dollar te dekken. Hiermee zou er dus onvoldoende dekking van echt dollars zijn voor de uitgifte van (digitale) tethermunten.

Een aanklacht van de openbare aanklager in New York  stelt dat het in Hongkong gevestigde bedrijf iFinex, dat eigenaar is van de cryptobeurs Bitfinex en de cryptomunt tether, op laakbare wijze heeft geschoven met gelden van klanten.

Justitie in de VS claimt dat iFinex geld van klanten heeft gebruikt om te verhullen dat er afgelopen jaar een kastekort was.

Het bekend worden van de aanklacht leidde vrijdag tot lichte koersdalingen op de cryptomarkt. Vrijdag noteerde de bitcoin  ongeveer 3 procent in de min op 5.300 dollar.

De openbare aanklager in New York zegt te werken aan een zaak die moet aantonen dat er fraude is gepleegd door Bitfinex en tether, aldus de aanklacht. Er zou geld zijn overgeheveld van de dollarreserves van tether om verliezen bij Bitfinex op te vangen.

Volgens de aanklacht had iFenex vanaf medio 2018 moeite om aan betaalverzoeken van klanten bij Bitfinex te voldoen. Om de liquiditeitsproblemen te verhullen, zou een bedrag van 700 miljoen dollar uit de financiële reserves van tether zijn overgemaakt naar Bitfinex.

In een reactie zegt Bitfinex dat de aanklacht gebaseerd is op foutieve beweringen. Op de website zegt de cryptobeurs de beschuldigingen te zullen aanvechten. "Bitfinex en tether staan er in financieel opzicht beide uitstekend voor. Punt."

De marktwaarde van cryptomunt tether lag begin 2017 op 10 miljoen dollar en is sindsdien gestegen naar bijna 3 miljard dollar, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.