De ANWB zal zijn petitie tegen de Duitse tolplannen volgende week dinsdag in Brussel aanbieden. De nieuwe hoofddirecteur Frits van Bruggen overhandigt de petitie dan aan Europarlementariër Wim van de Camp (CDA).

Meer dan 41.000 mensen hebben de oproep inmiddels ondertekend. De petitie staat nog tot en met zondag online; de ANWB denkt dat er in de komende dagen nog ongeveer 1000 handtekeningen bij komen.

Druk op Europese Commissie

De ANWB en zijn koepelorganisatie, de internationale automobielfederatie FIA, hebben de overhandiging woensdag aangekondigd. De ANWB hoopt dat het Europees Parlement de druk op de Europese Commissie houdt, zodat die Berlijn ervan kan overtuigen dat de tolheffing niet moet doorgaan. De ANWB hoopt ook dat de inzet van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vruchten afwerpt.

Duitsland wil vanaf 2016 tol gaan heffen voor personenauto’s op snelwegen en op provinciale en lokale wegen. Een jaarvignet zal afhankelijk van het personenvoertuig tussen de 20 en 108 euro gaan kosten. Om de Duitse autobezitters daarvoor te compenseren, wil Berlijn de motorrijtuigenbelasting verlagen. Buitenlandse automobilisten moeten wel het volle pond betalen. ,,De vraag is of een land dit kan doen. Kan een land een andere prijs voor buitenlanders hanteren dan voor zijn eigen mensen?”, zegt een ANWB-woordvoerder.

‘Dit leeft enorm’

De ANWB is tevreden over het aantal handtekeningen. ,,Normaal krijgen we bij een petitie 10.000 tot 15.000 reacties. Het laat wel zien dat dit enorm leeft”, aldus de woordvoerder.

Minister Schultz heeft Duitsland vorige maand laten weten dat Nederland grote bezwaren heeft tegen de tolplannen. Ze wil van Brussel weten of de tolheffing wel mag volgens Europese regels. Ook heeft Schultz contact gehad met collega's in Oostenrijk, Denemarken en Polen.

Lees ook
Burgemeesters uit grensstreek tekenen resolutie tegen Duitse tolplannen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl