• De Israëlische startup Redefine Meat ontwikkelt een 3D-geprinte steak die de smaak en textuur van echt vlees kan evenaren.
  • Het bedrijf wil de rol van de koe in de vleesindustrie vervangen en zo de milieu-impact van vleesproductie verlagen.
  • Redefine Meat is een van tientallen bedrijven op de snelgroeiende markt voor vleesvervangers. Tegen 2026 gaat er naar verwachting ruim 8 miljard dollar om in de markt.

Het ziet er misschien uit als Play-Doh, maar in werkelijkheid is het een 3D-geprinte ‘steak’.

De vleesvervanger wordt gemaakt door de Israëlische startup Redefine Meat. De technologie erachter maakt deel uit van de sissend hete, internationale strijd om te profiteren van de groeiende markt voor nepvlees.

Redefine Meat focust zich niet op alternatieven voor gehakt of worst, maar op hele steaks – een deel van de markt dat nog niet is opgepikt door het grote publiek.

“Er is een geweldige industrie voor alternatief vlees die is gefocust op gehakt, terwijl de vleesindustrie eigenlijk drijft op de hele stukken vlees”, zei CEO Eshchar Ben-Shitrit tegen Reuters. “Steaks, braden, langzaam koken, grillen – alles wat met een dier kan, willen wij minstens zo goed doen.”

De koe vervangen door een 3D-printer

Ben-Shitrit focust op het maken van 3D-printers op industrieel niveau, die uiteindelijk kunnen worden verkocht aan vleesdistributeurs wereldwijd. Op die manier wil hij onderdeel worden van de leveringsketen van vlees.

“Het idee is om een koe te vervangen", zei hij. Een machine van Redefine Meat moet in een dag tot wel 250 kilogram vlees kunnen produceren, net als een koe.

Nepvlees is vele malen beter voor het milieu. Het vergt minder water- en energieverbruik en er komen minder fossiele brandstoffen vrij dan bij vee. De CEO noemt het “de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan, om de hele planeet van gezondere oplossingen en voedsel te voorzien.”

In de huidige ontwikkelingsfase geeft Redefine Meat niet aan hoeveel de printers zullen kosten. Het plan is om de prijs van hun 3D-geprinte steaks dicht bij die van dierlijke opties te houden.

Het bedrijf mikt op introductie van de steaks in hoogwaardige restaurants in Israël, Zwitserland en Duitsland tegen het einde van 2020.

Het Israëlische bedrijf hoopt machines uit te brengen die bijna 20 kilo nepvlees per uur kunnen printen. Bron: Reuters
Het Israëlische bedrijf hoopt machines uit te brengen die bijna 20 kilo nepvlees per uur kunnen printen. Bron: Reuters

Wel zal het een tijd duren voordat de printers onderdeel zijn van de vleesindustrie. Momenteel produceren de machines slechts een krappe 6 kilogram vlees per uur. Het bedrijf is van plan dit volgend jaar op te schroeven naar bijna 20 kilogram per uur met een nieuwe generatie machines.

Ter vergelijking: Amerikaanse slachthuizen kunnen gezamenlijk meer dan 100.000 koeien per dag verwerken, waarvan elk honderden kilo's vlees oplevert.

Redefine Meat wil vlees zo goed mogelijk namaken

In de vleesindustrie wordt de meeste winst geboekt met hele stukken vlees, zoals steaks. Om dezelfde winsten te behalen, moeten we een product maken met dezelfde smaak en textuur als traditioneel vlees, zei Alexey Tomsov, voedseltechnicus van Redefine Meat.

"We hebben de verschillende bestandsdelen waaruit zulke prachtige stukken vlees bestaan geanalyseerd, en drie hoofdbestandsdelen geïdentificeerd: de spier, het bloed en het vet”, zei hij. “Dit zijn de bestandsdelen die we moeten nabootsen om de perfecte steak te creëren.”

Redefine Meat’s recept bevat onder meer soja- en erwtenproteïnen, kokosvet en zonnebloemolie. De volledige lijst is geheim is, maar het bedrijf verzekert dat alle ingrediënten plantaardig en veganistisch zijn.

De concurrentie op de markt voor vleesvervangers is moordend

Redefine Meat heeft aardig wat concurrentie. Israël is een broedplaats voor bedrijven die vleesalternatieven ontwikkelen, zowel in een laboratorium als uit de 3D-printer.

In Spanje werkt startup Novameat ook aan 3D-geprinte steaks en onlangs hebben ze een versie van een stuk varkensvlees ontwikkeld. Grote bedrijven als Tesco en Unilever zijn ook plantaardige vleesvervangers aan het ontwikkelen. De laatste via zijn dochteronderneming De Vegetarische Slager.

Dan zijn er nog de Amerikaanse giganten Beyond Meat en Impossible Foods. En ook het Nederlandse Mosa Meat en Meatable zijn hard op weg om vlees van koeien en varkens overbodig te maken met hun gecultiveerde vlees.

Wie wint de race om de perfecte labburger?

Het geld van investeerders stroomt binnen. De verwachting is dat er tegen 2026 ruim 8 miljard dollar omgaat in de markt voor vleesvervangers, aldus Allied Market Research.

Iedereen racet om de consument ervan te overtuigen dat een in een laboratorium gegroeid product net zo goed kan smaken als het origineel.

“Uiteraard doet technologie ertoe", zegt Ben-Shitrit van Redefine Meat. "Maar wat nog belangrijker is, is het hebben van een heerlijk voedselproduct dat je doormidden kan snijden, waar je een hap van kan nemen en waar je enthousiast over kan zijn.”

Lees meer over vegan voedsel: