De Amerikaanse president Donald Trump staat een stormachtige week te wachten, met – zo hopen de Republikeinen – een eerste echte zege sinds hij in het Oval Office zit. Maar het Rusland-onderzoek kan alles overschaduwen.

Nieuwssite Axios, uit de stal van voormalig Politico-verslaggevers, stelt dat deze week ‘potentieel de week met de meeste gevolgen kan zijn sinds Trumps inauguratie‘.

Daarvoor zijn drie redenen.

1. Belastingverlaging vóór Kerst

Ten eerste hopen de Republikeinen een aanzienlijke belastinghervorming door te drukken. Op woensdag onthullen ze het wetsvoorstel. De Republikeinen staan onder druk om de nieuwe wet daadwerkelijk ingevoerd te krijgen, nadat ze vergeefs probeerden om Obamacare af te schaffen en te vervangen door een impopulair eigen zorgstelsel.

De belastinghervorming lijkt vooralsnog meer kans te maken, aangezien het Huis van Afgevaardigden de begroting afgelopen week aannam. Dit was de eerste stap. Maar de race is nog niet gelopen omdat twintig Republikeinen tegen de begroting stemden. Ze waren het niet eens met het voornemen om aftrekposten te schrappen voor lokale en federale belastingen.

2. Een bezoek aan Azië, inclusief Zuid-Korea

Trump gaat aan het einde van de week maar liefst elf dagen op bezoek in Azië. Hij ontmoet daar de leiders van Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. In zijn kielzog reizen tientallen topmensen uit de energiesector mee, in de hoop forse contracten binnen te slepen.

Het bezoek komt in een periode dat Trump regelmatig de confrontatie opzoekt met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, die de voorbije maanden niet terugschrok om meerdere raketten voor de lange afstand te testen en atoomproeven te doen.

3. Rusland-onderzoek kan alles overschaduwen

De derde kluif is echter de zwaarste en één waar Trump noch de Republikeinen vat op hebben. Het onderzoek naar Ruslands rol in de presidentsverkiezingen verkeert in een meer publieke fase deze week.

Dat begon met de officiële aanklacht tegen voormalig campagnemanager Paul Manafort, die onder meer witwassen en liegen onder ede ten laste is gelegd. Manafort adviseerde de pro-Russische president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj en ontving daar vele miljoenen voor. Die hield hij verborgen en gebruikte hij om een luxe levensstijl te bekostigen in de VS.

Het Amerikaanse Congres doet ook onderzoek en ondervraagt deze week vertegenwoordigers van grote techbedrijven Google, Facebook en Twitter. Zij moeten vragen beantwoorden over de rol die zij speelden in de verkiezingscampagne en hoe Russische 'actoren' hun netwerken eventueel hebben gebruikt om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

LEES OOK: Het Ruslandonderzoek van de FBI heeft een eerste verdachte opgeleverd: Trumps oud-campagneleider