Als mens neem je gemiddeld 100.000 beslissingen per dag, de meeste daarvan onbewust: van hoe je naar je werk gaat tot een toiletbezoek.

Sommige beslissingen kunnen relatief tijdrovend zijn, bijvoorbeeld het antwoord op de vraag wat je ’s ochtends aantrekt of in welk restaurant je met collega’s gaat lunchen.

In het geval van lastige beslissingen word je vaak geconfronteerd met een specifiek dilemma: als je ergens voor kiest, sluit je automatisch potentieel betere opties uit.

Cognitief wetenschapper Tom Griffiths van de Amerikaanse universiteit Berkeley, geeft antwoord op de vraag hoe je uit een dergelijk dilemma kunt komen.

Tijdens een TED-talk in Sydney legde Griffiths uit, dat het toepassen van computerprincipes kan helpen om betere beslissingen te nemen. Hij geeft hier drie concrete voorbeelden van.


1. Explore-exploit

Foto: Kelsey Chance/Unsplash.com

Bij het zoeken naar een restaurant verwijst Griffiths naar een principe uit de informatica: de "explore-exploit trade-off".

Stel: je staat voor de keuze om óf een nieuw restaurant uit te proberen en zoveel mogelijk informatie hierover te verzamelen óf om naar een al bekend restaurant te gaan en gebruik te maken van reeds bekende informatie.

Hier adviseert Griffiths: "Je moet je eerst afvragen hoe lang je nog in de stad bent. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je het beste de "Exploit" optie gebruiken. Dat wil zeggen: gebruik maken van de al beschikbare informatie.

Heb je meer tijd, dan adviseert de wetenschapper de "Explore"-optie: nieuwe informatie verzamelen en een nieuw restaurant uitproberen. "Deze informatie kan je vervolgens in de toekomst weer gebruiken bij het maken van een vergelijkbare beslissing".


2. First-in-first-out

Ook voor complexere beslissingen kun je computerlogica gebruiken.

Voor het organiseren van je garderobe bijvoorbeeld, raadt Griffiths het "first-in-first-out principe" aan. Dit wordt ook gebruikt om het geheugen op computers te beheren.

In het geval van beperkte capaciteit of ruimte zou dit principe vereisen dat je kledingstukken die je het langst geleden hebt gedragen, achteraan zet. De kans dat je deze kledingstukken op korte termijn zult dragen, is namelijk relatief klein.

Dus is het beter om kledingstukken die je onlangs hebt gedragen zo op te bergen dat je daar het snelst bij kunt. Door items te rangschikken op volgorde van 'actualiteit',  vind je sneller wat je nodig hebt. Dat is weer tijdswinst als je 's ochtends voor de kast staat te dralen.


3. Het magische getal 37

Huis kopen, hypotheek, leenregels, 2017, NHG, 2018

Bij tijdrovende beslissingen raadt Griffiths aan het principe van 'optimal stopping' te hanteren. Hierbij gaat het over de keuze van een tijdstip waarop een proces moet worden gestopt om het verwachte resultaat te maximaliseren.

Het getal 37 speelt een belangrijke rol als percentage. Om bijvoorbeeld enigszins efficiënt de meest optimale woning te vinden, moet je volgens Griffiths 37 procent van het marktaanbod bekijken. Vervolgens moet je het eerstvolgende huis kiezen wat aan je eisen voldoet en beter is dan voorgaande huizen.

Wanneer je ongeveer een maand dagelijks wilt zoeken naar een nieuw onderkomen, dan kun na 11 dagen (37 procent van de tijd) het beste een beslissing nemen. De kans op het vinden van de best mogelijke woning is dan ook 37 procent.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland


LEES OOK 9 levensvragen waar je vóór je 30ste een antwoord op moet proberen te vinden