De 17-jarige Poolse Mateusz Mach maakte een app waarmee hiphoppers elkaar populaire handgebaren kunt versturen. De app, Five, blijkt niet alleen leuk voor hiphoppers, maar ook heel bruikbaar voor doven.

Met een  handgebaar kunnen hiphoppers elkaar vaak meer vertellen dan in een hele zin. En het versturen van een symbooltje gaat sneller dan een bericht tikken. Bovendien heb je het voordeel dat alleen mensen die de symbolen kennen, de boodschap begrijpen. En dat laatste is heel fijn als je moeder soms over je schouder meekijkt als je je vrienden aan het appen bent.

Maar wat voor hiphoppers geldt, geldt zeker ook voor doven. In die zin, dat ze graag met gebaren communiceren.

Five blijkt, zo kwam Mach te weten door reacties van klanten, erg populair onder doven die de app gebruiken om via gebarentaal te communiceren, zo schrijft Business Insider. Je kunt er namelijk niet alleen standaardgebaren mee versturen, maar ook zelf handgebaren invoeren.

Inmiddels heeft ontwerper Mach ook plannen om de app voor gebarentaal, de International Sign Language,  te optimaliseren. Binnenkort gaat de middelbare scholier pitchen bij een bijeenkomst in Krakau waar hij ook investeerders hoopt te ontmoeten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl