Het is een gevleugelde uitspraak van non-fictieschrijvers: de waarheid is vaak spectaculairder dan fictie.

En soms ook ongeloofwaardiger.

Het Amerikaanse blog Insider verzamelde feitjes die te bizar zijn om ze direct te geloven – en tóch echt waar zijn.


Van alle mensen die ooit op aarde rondliepen, is 7 procent nu nog in leven

De homo sapiens bestaat al een goede 200.000 jaar. In die tijd zijn er 108,2 miljard mensen geboren, berekende het Population Reference Bureau. En een flink deel daarvan is dus nog in leven: op dit moment leven er zo’n 7,5 miljard mensen op aarde.


Een kip leefde 18 maanden zonder hoofd

We weten allemaal dat kippen zonder hoofd nog een tijdje kunnen rondlopen. De coördinatie zit opgesloten in de ruggengraat, en dus heeft een kip zijn hoofd niet per se nodig.

Maar er is een kip die niet alleen nog een tijdje rondwaggelde, maar maandenlang in leven bleef: Mike, de kip zonder kop. Mike werd in 1945 onthoofd, maar ging simpelweg niet dood. Daarom hield de eigenaar hem een tijdje: hij gooide graan en water in zijn slokdarm, en daar kon Mike blijkbaar op leven.

Het maakte de kip wereldberoemd. Na 18 maanden stierf de onthoofde kip alsnog.


Een kalkoen kan zwanger worden zonder seks

Het is onder vogels erg zeldzaam, maar een kalkoen kan spontaan zwanger worden. Het fenomeen heet parthenogenese, en komt ook voor onder bijvoorbeeld planten, luizen, slangen en sommige vissen.


Kinderen krijgen pas knieschijven als ze drie jaar oud zijn

Het duurt even voordat kinderen knieschijven krijgen. De stukjes bot zijn eerst niet meer dan flexibel kraakbeen, en rond het derde levensjaar wordt dat hard bot.


Een theelepel van een neutronenster is even zwaar als 900 piramides van Giza

Neutronensterren (sterren die zijn geïmplodeerd) zijn heel zwaar - en helemaal niet zo groot. Vaak zijn ze niet groter dan een kilometer of dertig qua diameter, maar ze kunnen gemakkelijk 1,5 keer zo zwaar zijn als onze eigen zon.

Een suikerklontje aan neutronenster weegt op aarde ongeveer honderd miljoen ton, stelt National Geographic. Een kubieke meter staat gelijk aan de gehele Atlantische oceaan, aldus Futurism.


Nintendo werd opgericht in 1889

Speelkaarten van Nintendo (Public Domain)

We kennen het Japanse bedrijf Nintendo allemaal van de spelcomputers. Maar jaren voordat Super Mario bestond, werd Nintendo al opgericht als bedenker van een kaartspel. Dat groeide uit tot een bedrijf dat met allerlei spelletjes en speelgoed ging experimenteren, tot het bij de games belandde.


Frankrijk gebruikte de guillotine nog toen de eerste Star Wars uitkwam

EPA

In de achttiende eeuw werd de guillotine gezien als de meest menselijke vorm van executie: er hoefde geen beul eindeloos op een nek in te hakken, met één simpele slag was de veroordeelde gedood.

Maar de guillotine kreeg al snel een ander imago, nadat de ene na de andere executie werd volbracht tijdens de Franse revolutie. Later bleek het bovendien helemaal niet zo'n soepel instrument te zijn: het duurde soms wel tientallen seconden voordat de geëxecuteerde daadwerkelijk overleed.

Desondanks bleef Frankrijk de guillotine lange tijd gebruiken. Op 10 september 1977 werd Hamida Djandoubi met de guillotine geëxecuteerd vanwege een moord. Dat was een paar maanden na de première van de eerste Star Wars-film (25 mei 1977).


Een beer werd in de Tweede Wereldoorlog gepromoveerd tot korporaal

De beer Wojtek worstelt met Poolse soldaten. Bron: Imperial War Museum (Public Domain)

Dat een beer 'meevocht' in de Tweede Wereldoorlog, lijkt al een ongeloofwaardig verhaal. Toch belandde een Iraanse beer per toeval in de oorlog. De moeder van de beer werd door een jager doodgeschoten. Een Perzische jongen vond het berenjong in 1941, en verkocht hem in Irak.

Daar werd op dat moment een nieuw Pools leger geformeerd, dat moest gaan meevechten in de oorlog. Een stel Poolse soldaten kocht het berenjong, en noemden het Wojtek. Hij wende razendsnel aan de soldaten, en groeide uit tot een mascotte. Dat was voor Poolse en Russische eenheden niet ongebruikelijk.

Het Poolse leger werd ingezet bij de landing in Sicilië, en Wojtek ging mee. Hij zou munitie hebben versleept, en werd uiteindelijk gepromoveerd tot korporaal. Na de oorlog leefde hij in de dierentuin van Edinburgh, waar hij in 1963 overleed.


Twee pizza's van 30 cm zijn kleiner dan één pizza van 50 cm

Pixabay

Dat klinkt onlogisch, maar laten we eens wat rekenwerk doen. Wie goed heeft opgelet op de middelbare school, weet dat je de oppervlakte van een cirkel kunt uitrekenen met de volgende formule: πr2 - oftewel: de straal van een cirkel in het kwadraat, vermenigvuldigd met pi.

Een pizza met een diameter van 50 centimeter, heeft een oppervlakte van ongeveer 1963 vierkante centimeter. Een pizza met een diameter van 30 centimeter, is ongeveer 707 vierkante centimeter groot. Twee pizza's van 30 centimeter hebben dus een oppervlakte van pakweg 1414 vierkante centimeter - nog altijd een stukje kleiner dan de pizza van 50 centimeter.

Reken de volgende keer dat je een pizza koopt, dus even de prijs per vierkante centimeter uit.


Er zijn meer bomen op aarde, dan sterren aan de hemel

EPA

Tel de sterren aan de hemel, de korrels zand op het strand, de bomen op aarde... Wacht even, bomen op aarde? Jazeker, want er zijn namelijk meer bomen dan sterren.

NASA schat dat er tussen de 100 en 400 miljard sterren in onze Melkweg zijn. Een flinke marge, maar er zijn véél meer bomen op aarde: volgens Nature zijn dat er zeker 3 biljoen.


Er leven meer mensen in Bangladesh dan in Rusland

Als je een blik op de kaart werpt, zou je het niet zeggen: Bangladesh is qua oppervlakte maar een keer of drie groter dan Nederland. Maar er wonen wel heel veel mensen: ruim 166 miljoen. Meer dan in het enorme Rusland, waar 144 miljoen mensen wonen.


In een ruimte met 23 mensen, is de kans groter dan 50 procent dat twee personen op dezelfde datum jarig zijn

Dit feitje heet de verjaardagenparadox. We moeten er even voor rekenen. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat er op alle dagen evenveel mensen jarig zijn, en schrikkeljaren uitsluiten:

Als twee mensen in een ruimte zijn, is er een 1/365 kans dat ze op dezelfde dag jarig zijn. Logisch: één van de 365 dagen in het jaar.

Als er drie personen in dezelfde kamer staan, wordt de berekening al iets complexer: we berekenen eerst de kans dat persoon één en twee op dezelfde dag jarig zijn. Die is 1/365. Als dat niet het geval is, heeft persoon drie twee kansen: de verjaardag van persoon één, en de verjaardag van persoon twee: 2/365. De kans dat twee personen op dezelfde dag jarig zijn, is dan 1/365 * 2/365.

Als je deze berekening doortrekt, ligt de kans na 23 personen boven de vijftig procent.


Het Amerikaanse leger is een atoombom kwijt

De wolk boven Nagasaki nadat daar een atoombom is gedropt door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Foto: EPA

En niemand weet waar het ding precies is gebleven. Op 5 februari 1958 raakten twee B-47-bommenwerpers elkaar in de Amerikaanse staat Georgia. De piloot van de bommenwerper waar de atoombom aan boord was, zag dat zijn vliegtuig flink beschadigd was. Landen was gevaarlijk. En dus besloot hij de bom dan maar in zee te droppen.

Het gaat om een flinke jongen, want hij is honderd keer krachtiger dan Little Boy, die in de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima werd gegooid. Er is maandenlang naar de bom gezocht, maar hij werd nooit gevonden.

Volgens de Amerikaanse defensie ligt de bom waarschijnlijk onder een dikke laag slib. Daar zou hij geen gevaar vormen.


Cashewnoten groeien onder aan een appel, die één cashewnoot per keer geeft

Bron: Abhishek Jacob/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Cashewnoten groeien - natuurlijk - aan een cashewboom. Maar dat is de simpele uitleg. Want eigenlijk groeit aan die cashewplant een soort appelachtige vrucht, waaruit de cashewnoot dan weer groeit.

De noten en vruchten worden los geoogst. De vruchten schijnen niet erg lekker te zijn, maar er wordt wel sap, azijn of wijn van gemaakt.


Op Venus duurt een dag langer dan een jaar

Venus is de helderste planeet aan de hemel. Foto: EPA

Venus draait héél langzaam om zijn as. Daar doet het ongeveer 243 aardse dagen over (en Venus draait de andere kant op dan de aarde, maar dat daar gelaten). En de planeet staat een stuk dichterbij de zon dan de aarde, waardoor een rondje om de zon Venus zo'n 225 aardse dagen kost.


LEES OOK: Hoe spreek je Primark uit? De kledingketen geeft eindelijk duidelijkheid