Het crisisjaar 2013 kende niet alleen veel faillissementen. Ook vrijwillig gaven veel bedrijven er afgelopen jaar de brui aan.

In Nederland zijn vorig jaar 172 duizend bedrijven opgericht, maar daar staat een recordaantal van ruim 129 duizend bedrijven tegenover dat ermee stopte. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ook vorig jaar startten de meeste bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Daarbij gaat het voornamelijk om organisatieadviesbureaus. In 2013 waren het er bijna 14.000, 8 procent van het totale aantal starters.

Webwinkels staan nummer 2 op deze lijst. In de detailhandel gingen vorig jaar ruim 8000 webwinkels van start, een recordaantal. In de meeste gevallen betrof het webwinkels in kleding- en modeartikelen.

Veel webwinkels haken af

Het aantal webwinkels dat er in 2013 de brui eraan gaf, is ook het hoogst sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters op dat gebied. In de afgelopen jaren daalde dit aantal starters al. De slechte situatie op de woningmarkt speelt hierbij een rol, aldus het CBS.

Op brancheniveau was het aantal stoppers het hoogste bij de organisatieadviesbureaus, gevolgd door bouwbedrijven. Van alle opheffingen ging het in zeven op de tien gevallen om eenmanszaken.

(Top 10 branches met de meeste stoppers, 2013: klik op grafiek voor uitvergroting)

top 10 stoppers

Bedrijven die stoppen: 8 procent failliet

Van het recordaantal bedrijven dat in 2013 stopte, ging het bij 8 procent om beëindiging wegens een faillissement. In 2008, aan het begin van de economische crisis, was dit nog 4 procent. Er stoppen vooral veel organisatieadviesbureaus. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak.

Per saldo steeg het totaal aantal bedrijven ten opzichte van het voorgaande jaar met ruim 3 procent, tot ruim 1,4 miljoen in totaal. Circa 1 miljoen hiervan zijn zelfstandigen, zoals boeren, winkeliers en zzp'ers. Nederland telt 62.000 bedrijven met 10 of meer werknemers.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl