Jensen Huang, de CEO en medeoprichter van de Amerikaanse chipfabrikant Nvidia, loopt voorop bij de AI-revolutie die beleggers en bedrijven in z’n greep heeft.

Afgelopen week rapporteerde de chipgigant een omzet van 22 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2023, waarmee het verwachtingen van analisten ruimschoots overtrof.

Techbedrijven die zich bezig houden met artificial intelligence staan te dringen om de speciale computerchips van Nvidia aan te schaffen om hun zware AI-modellen op te laten draaien.

Ondertussen is het vermogen van topman Huang van Nvidia enorm gestegen. Volgens de Billionaires Index van Bloomberg had Huang, die ook wel de ‘Godfather van AI’ wordt genoemd, op 27 februari een vermogen van bijna 70 miljard dollar dollar. Zijn vermogen groeide in de eerste twee maanden van dit jaar met ruim 25 miljard dollar.

Huang ligt op koers om één van de rijkste personen ter wereld te worden.

De flamboyante CEO staat echter bekend om meer dan zijn succes met de chipfabrikant. Dit zijn enkele verrassende persoonlijke feiten over Jensen Huang en zijn managementstijl:

1) Hij bracht zijn jeugd deels door op een tuchtschool waar hij de toiletten schoonmaakte

Huangs oom en tante stuurden hem en zijn broer als kinderen per ongeluk naar het Oneida Baptist Institute in Kentucky, in de veronderstelling dat het een gewone school was, vertelde hij Wired in 2002. Maar het was een soort tuchtschool.

"De kinderen waren erg ruw", zei Huang tijdens een interview met NPR in 2012. "Ze hadden allemaal zakmessen, en als ze ruzie krijgen, ging het er lelijk aan toe. Kinderen raakten gewond."

Huang moest ook de toiletten schoonmaken als onderdeel van de werkvereisten van de school, meldde NPR.

2) Hij ontmoette zijn vrouw op de universiteit

Huang stelde zichzelf voor aan Lori, zijn huidige vrouw, tijdens een elektrotechniekklas aan de Oregon State University in de jaren '80. Ze waren laboratoriumpartners.

"Ik had een geweldige binnenkomer", vertelde hij HP onlangs in een recent interview. "Ik vroeg haar of ze mijn huiswerk wilde zien."

Het echtpaar heeft inmiddels twee kinderen.

3) Nvidia begon als een idee in een Denny's-restaurant

Huang besprak de visie voor Nvidia met zijn vrienden in een vestiging van de restaurantketen Denny's in Californië. Foto: Shutterstock.

In 1993 ontmoette Huang zijn vrienden Chris Malochowsky en Curtis Priem bij een vestiging van de restaurantketen Denny's in Californië om een nieuw bedrijfsidee te bespreken: het starten van een chipbedrijf.

"We brainstormden en fantaseerden over wat voor soort bedrijf het zou zijn en hoe we de wereld zouden kunnen helpen", vertelde hij tijdens een interview in 2010 aan de technische school van Stanford University. "Dat was erg leuk."

Hij werkte parttime bij de restaurantketen als een "ongelooflijk verlegen" student, vertelde hij eerder aan The New York Times. Werk als een restaurantbediende, zei hij, "hielp mij uit mijn schulp te kruipen".

4) Hij heeft een tatoeage van het Nvidia-logo op zijn schouder

Nvidia-oprichter en topman Jensen Huang toont zijn tatoeage in september 2010. Foto: Robert Galbraith/Reuters.

De CEO van Nvidia zegde toe om zich te laten tatoeëren wanneer de aandelenkoers van het bedrijf de 100 dollar zou bereiken. Hij herinnerde zich dat hij "huilde als een baby" bij het laten aanbrengen van de tattoo. "Mijn kinderen waren erbij en zeiden: 'Papa, je moet jezelf beheersen'", vertelde hij in 2017 aan Fortune.

Huang gaf aan dat hij geen nieuwe tatoeage meer wil nemen. "Het doet veel meer pijn dan je wordt verteld", zei Huang onlangs tegen HP in een interview. 

5) Dankzij zijn zwarte leren jack werd hij een stijlicoon

Huang draagt zijn kenmerkende zwarte leren jack. Foto: Noah Berger/Getty Images.

"Ik ben blij dat mijn vrouw en dochter mij kleden", zei Huang toen hem werd gevraagd naar zijn kenmerkende look tijdens een interview bij HP's online show 'The Moment'.

De stijl van Huang is zo populair geworden, dat sommige online verkopers namaakversies hebben verkocht onder de naam en het imago van de CEO op Amazon, Jacketpop en Wilson Jackets.

6) Er werken 50 mensen direct onder Jensen Huang bij Nvidia

De tientallen werknemers die onder Huang werken houden hem op de hoogte van wat er binnen het bedrijf gebeurt, zegt hij.

“Hoe meer mensen er zijn die direct aan de CEO rapporteren, hoe minder lagen er binnen het bedrijf zijn”, zei Huang tijdens een interview op de DealBook Summit van 2023. "Het stelt ons in staat informatie snel te laten circuleren binnen het bedrijf zorgt ervoor dat iedereen door tijdige informatievoorziening beter z'n werk kan doen."

"Ons bedrijf presteert gewoon beter, omdat iedereen op één lijn zit en iedereen op de hoogte is van wat er aan de hand is", zei Huang.

7) Naar verluidt stuurt Huang honderden extreem korte e-mails per dag naar medewerkers

De e-mails van de CEO – doorgaans slechts een paar woorden lang – komen op het eerste gezicht bruusk over, schreef de New Yorker.

Eén bestuurder zei dat Huangs e-mails op haiku's lijken, een korte Japanse dichtvorm. Een andere vergeleek de e-mails met dwangverzoeken om losgeld.

Eén medewerker gaf aan dat de omgang met Huang voelt alsof je "je vinger in het stopcontact steekt", aldus de New Yorker.

8) Hij is altijd bang dat hij een mislukkeling zal zijn

De leider van het bedrijf dat deze week een waarde van 1.980 miljard dollar had op de beurs, zegt dat hem het gevoel bekruipt dat zijn chipimperium op een dag zou kunnen instorten, gelet de uitdagingen waarmee zijn bedrijf in het verleden te maken heeft gehad.

"Ik denk dat als je een bedrijf van de grond af opbouwt en je echte tegenslagen hebt meegemaakt, en je meerdere keren hebt meegemaakt dat je bijna failliet ging, dat dat gevoel bij je blijft", zei Huang tijdens de New York Times DealBook Summit 2023.

Hij gaf aan dat hij 's morgens vroeg met die angst worstelt. "Ik word niet trots en zelfverzekerd wakker", aldus Huang. "Ik word bezorgd wakker."

9) Hij zegt dat hij nooit iemand zou aanraden een bedrijf te beginnen

Volgens Huang was het starten van Nvidia "een miljoen keer moeilijker dan ik had verwacht."

"Als we ons op dat moment de pijn en het lijden zouden realiseren en hoe kwetsbaar je je zult voelen, en de uitdagingen die je zult moeten doorstaan, de onzekerheid en de schaamte, de lijst met alle dingen die fout gaan, dan denk ik niet dat iemand een bedrijf zou starten”, zei de CEO in een aflevering van oktober 2023 van de podcast “Acquired”

"Niemand met een gezond verstand zou dat doen", voegde hij eraan toe.

10) Hij wil dat martial arts-filmster Jackie Chan hem in een film speelt

"Ik zal mijn eigen stunts doen", grapte hij in het HP-interview.

LEES OOK: Chipfabrikant Nvidia verrast met sterke cijfers en houdt AI-hype op de beurs levend: beurswaarde stijgt met ruim $200 miljard