Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Kortsluiting kan oorzaak zijn geweest van brand Notre-Dame

Bij het onderzoek naar de brand die de Parijse kathedraal Notre-Dame maandag deels verwoestte, zijn donderdag 40 medewerkers verhoord die betrokken waren bij de renovatiewerkzaamheden.

Volgens een woordvoerder van de Franse politie onderzoeken de autoriteiten nog diverse mogelijkheden, maar wordt er serieus rekening gehouden met de mogelijkheid dat kortsluiting bij stroomkabels de brand heeft veroorzaakt, zo meldt The Guardian.

2. Booking.com heeft bijna best betaalde CEO van Nederland

Gillian Tans, ceo van Booking.com, verdiende in 2017 ruim 12 miljoen euro en is daarmee stilletjes een van de best betaalde topbestuurders van Nederland geworden, schrijft zakenblad Quote.

Tans (48) bleef steeds buiten de ranglijstjes, maar als ze niet over het hoofd was gezien, zou alleen topvrouw Nancy McKinstry van Wolters-Kluwer met 14,5 miljoen euro boven haar staan. Paul Polman van Unilever en Jean-Francois van Boxmeer van Heineken, die in 2017  beloningen van respectievelijk 11,7 miljoen euro en 10 miljoen euro kregen, legden het af tegen de twee topvrouwen.

Lees ook op Business Insider

Quote wijdt deze maand een verhaal aan Booking.com (€) waarin wordt gesteld dat Booking.com belasting zou ontwijken en hotels eisen oplegt die in veel Europese landen verboden zijn.

3. CoolCat maakt doorstart, onzekerheid over banen

Kledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today.

Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden. Bij de door ondernemer Roland Kahn opgerichte onderneming werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

4. Duitse bankexperts zien combinatie van ING en Commerzbank wel zitten

Waar de Duitse overheid lijkt aan te sturen op een nationale kampioen met de samenvoeging van Deutsche Bank en Commerzbank, is er bij onafhankelijke experts veel twijfel over de fusie van twee zwakke broeders tot een nieuwe moloch.

Het FD vroeg drie Duitse bankexperts hoe ze aankijken tegen een eventuele overname van Commerzbank door ING. Volgens de Duitse experts is dat een veel meer voor de hand liggende combinatie. ING is in Duitsland sterk in online bankieren, terwijl Commerzbank een stevige positie heeft met kredietverlening aan het mkb via klassieke bankkantoren.

Eerder deze week meldde Manager Magazin dat ING zou hebben aangeklopt bij Commerzbank om een overname te bespreken, maar dat Commerzbank niet wilde praten omdat er fusiegesprekken lopen met Deutsche Bank. Woordvoerders van de banken wilden geen commentaar geven.

5. Donald Trump vrijgepleit van samenzwering met Rusland, maar hij probeerde wel de rechtsgang te belemmeren

In het donderdag grotendeels vrijgegeven onderzoeksrapport van speciaal aanklager Robert Mueller staat dat er geen aanwijzingen zijn voor een samenzwering tussen president Donald Trump met zijn campagneteam en Rusland. Wel ziet Mueller 11 momenten waarop er mogelijk sprake is geweest van het belemmeren van de rechtsgang, maar het is aan het Amerikaanse Congres om daar een definitief oordeel over uit te spreken.

Volgens de speciaal aanklager heeft Trump sowieso geprobeerd het onderzoek te dwarsbomen, maar lukte dat meestal niet omdat zijn medewerkers zijn opdrachten niet uitvoerden. Trump is blij met de uitkomsten en twitterde triomfantelijk dat het nu maar afgelopen moet zijn met alle verdachtmakingen door zijn vijanden.

6. Minister Schouten stapt naar EU-hof van Justitie vanwege verbod pulsvisserij

Nederland gaat het naderende verbod op pulsvissen aanvechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mag zo’n besluit alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is in dit geval geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvisserij nog loopt.

De beroepsprocedure kan jaren duren, terwijl het verbod al op 1 juni van kracht wordt. De getroffen vissers hebben er op korte termijn dus weinig aan.

7. Luchtvaartadvies: milieu moet voorrang krijgen bij beoordeling Schiphol, vliegtickets duurder

De onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft een advies uitgebracht over de toekomst van Schiphol waarbij de nadruk ligt op strengere milieueisen voor de luchtvaart en meer oog voor geluidshinder en de leefomgeving. Dit betekent wat betreft de Raad ook dat vliegtickets duurder moeten worden om de negatieve milieu-effecten van de luchtvaart sterker te beprijzen.

Tot 2020 mag Schiphol maximaal 500 duizend vluchten per jaar uitvoeren. Het kabinet moet een besluit nemen over wat er daarna gebeurt en daarbij een afweging maken tussen economische belangen en milieu-eisen.

8. Vintage kledingplatform The Next Closet haalt half miljoen euro op

Tweedehandskledingplatform The Next Closet heeft een half miljoen opgehaald bij bestaande investeerders, onder wie Janneke Niessen, Slaven Mandic (Wayne Parker Kent) en Maarten Beucker. Dat meldt Sprout in zijn nieuwsbrief.

Het bedrijf komt daarmee op 3 miljoen euro durfkapitaal. Het gaat om een opmaat naar een grotere kapitaalinjectie, zeggen oprichters Lieke Pijpers en Thalita van Ogtrop tegen Sprout. De twee willen het groeigeld aanwenden om marktleider te worden voor high end tweedehands vrouwenmode in de Benelux.

Lees op Business Insider hoe Pijpers en Ogtrop investeerders weten te overtuigen.

9. Beursdebutant Pinterest ziet aandeel met ruim 28 procent omhoog knallen

Digitaal prikbord Pinterest maakte een geslaagd debuut op Wall Street. Het bedrijf plaatste 75 miljoen aandelen tegen een introductieprijs van 19 dollar en zag de koers op de eerste handelsdag stijgen tot 24,40 dollar, een winst van ruim 28 procent. Het is de op een na grootste Amerikaanse beursgang tot nu dit jaar, na die van taxi-app Lyft.

10. Facebook: miljoenen passwords onveilig, ongevraagd mailcontacten verzameld

Facebook heeft (weer) een privacyprobleempje. Op een blogpost meldt het bedrijf dat miljoenen passwords van gebruikers van dochterbedrijf Instagram jarenlang onbeveiligd zijn opgeslagen, zodat ze voor medewerkers van Facebook toegankelijk waren.

Daarnaast blijkt het bedrijf van Mark Zuckerberg per ongeluk van 1,5 miljoen Facebookgebruikers ongevraagd hun contactenlijst te hebben verzameld. Facebook geeft aan dat dit per ongeluk is gebeurd en dat de data worden verwijderd.
 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

View this post on Instagram

In een off-grid tiny house krijg je nooit meer een energierekening, maar is dat voldoende om snel miljonair te worden? · Een tiny house is een kleine, volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. Het is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. De bewoners willen het milieu zo min mogelijk belasten. · Je kunt er zelfs voor kiezen om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen en water te zuiveren. Dan ben je volledig onafhankelijk en kun je de woning overal neerzetten waar je wilt. Dat betekent ook dat je nooit meer een energierekening ontvangt. · Klinkt aantrekkelijk, maar daarvoor moet je wel behoorlijk wat geld investeren. Voor zonnepanelen, een accu en een warmtepomp ben je 10.000 tot 20.000 euro kwijt, blijkt uit een rondgang van @businessinsidernl onder experts. En een waterfiltersysteem kost nog eens 1.500 tot 2.000 euro. · Heb je dat ervoor over, dan bespaar je jaarlijks ongeveer 1.600 euro op de vaste lasten. Daarmee kom je er niet als je miljonairsambities hebt. Zie de link in de bio voor de volledige berekening. · "Als je alleen voor het geld heel klein gaat wonen, dan hou je het niet vol", zegt @marjolein_in_het_klein, die al sinds 2016 in een tiny house woont in Alkmaar. "Als je graag dichtbij de natuur woont, het milieu zo min mogelijk wil belasten en eenvoudig leeft, is het een prima keus." · 📷 door @ftruebag/EPA · #tinyhouse #tinyhome #tinyliving #tinyhousemovement #homeiswhereyouparkit #tinyhouseliving #tinyhouselife #marjoleininhetklein #miljonair #kleinwonen #tinyhouseonwheels #minimalism #minimalisme #offgrid #offgridlife #tinyhousenederland #duurzaamheid #duurzaam #milieu

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on