Kledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today.

Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.

De verkoop van kleding van het merk CoolCat wordt in april nog door de curator voortgezet vanuit de huidige winkels. Retail Beheer benadrukt dat de webwinkel actief blijft en dat online een belangrijke rol gaat spelen in de nieuwe strategie.

CoolCat werd onlangs failliet verklaard. Bij de door ondernemer Roland Kahn opgerichte onderneming werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

Net als veel andere winkelketens kampt het bedrijf met “zeer uitdagende” marktomstandigheden. Het bedrijf sloot jaren achtereen met “aanzienlijke verliezen”. De warme en lange zomer van 2018 en de tot dusver zachte winter van 2019 gaven het laatste zetje.

Kahn gaf afgelopen jaar aan in 2021 te willen stoppen als directievoorzitter van zijn modebedrijf Coolinvestments. Hij wilde de leiding overlaten aan zijn twee 34-jarige zoons, zei hij afgelopen jaar in gesprek met het AD.

“Ze werken beiden in het bedrijf. Ze zijn beter, sneller en alerter dan ik”, aldus Kahn. “De komende drie jaar trek ik me geleidelijk terug uit het bedrijf. Wat mijn rol in de toekomst wordt, bepalen mijn zoons.”

Kahn opende in 1979 de eerste winkel van CoolCat in Amsterdam. Hij werkte op dat moment als inkoopassistent bij de Bijenkorf en stond op de rol om promotie te maken. Toch besloot hij voor zichzelf te beginnen. Waarom? “Omdat ik beter geschikt ben als kleine baas dan als grote knecht”, zei Kahn in 2006 tegenover VK Banen. “Ik wist het altijd beter. Nog altijd trouwens.”

Coolinvestments in de problemen

Door verschillende overnames bouwde de schatrijke Kahn een mode-imperium op met vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De laatste jaren ging het wat minder met de bedrijven van Kahn. MS Mode moest in 2016 faillissement aanvragen, maar maakte later een doorstart onder de paraplu van Coolinvestments. Wel moest het modebedrijf dat jaar een verlies van ruim 15 miljoen euro slikken.

In 2017 maakte de onderneming als geheel weer winst, gaf Kahn afgelopen jaar aan tegenover het AD. “Alleen CoolCat maakt nog een klein verlies.”

LEES OOK: Kaalslag in de winkelstraat: de 21 opvallendste faillissementen van de afgelopen 5 jaar, van V&D tot SuperTrash