De coronapandemie heeft de arbeidsmarkt flink overhoop gegooid. De Nederlandse economie heeft ongekend grote en abrupte klappen te verduren gekregen, maar is daar inmiddels grotendeels van hersteld.

Nu de coronacrisis definitief achter de rug lijkt en er inmiddels zelfs grote krapte heerst op de arbeidsmarkt, blijkt uit een rapport van ING dat zowel zzp’ers als werknemers in loondienst meer zijn gaan verdienen. Wel zijn beide groepen iets minder uren gaan werken, vooral zzp’ers.

Begin dit jaar was de gemiddelde bruto beloning per gewerkt uur bij werknemers toegenomen met 6,3 procent (exclusief incidentele beloningen) ten opzichte van eind 2019 en bij zzp’ers zelfs met 9,2 procent. “Dat is een patroon dat we ook tijdens eerdere herstelperioden zagen”, schrijft ING. “Als het goed gaat met de economie, dan gaat de beloning van zelfstandigen harder omhoog.”

Volgens de bank kunnen zelfstandigen meer en sneller dan werknemers profiteren van de huidige krappe arbeidsmarkt, omdat ze hun eigen tarieven bepalen. De schaarste aan arbeidskrachten bepaalt met name voor zelfstandigen zonder personeel hoe ver ze hun tarieven kunnen verhogen, terwijl werknemers collectief onderhandelen.

Infographic: ING Research
Infographic: ING Research

Minder uren gewerkt

Terwijl de beloning per gewerkt uur behoorlijk is gestegen ten opzichte van de periode voor corona, werken Nederlanders wel minder uren dan voor het uitbreken van de pandemie.

De werkweken van werknemers zijn gemiddeld 0,8 procent korter en die van zelfstandigen met gemiddeld 1,6 procent.

Voor werknemers komt dat deels door een hoger ziekteverzuim, maar voor zelfstandigen komt het waarschijnlijk grotendeels door het achterblijven van opdrachten in dienstensectoren als de horeca en recreatie, cultuur en sport. In die sectoren werken normaliter veel zzp’ers, maar die waren begin dit jaar nog niet volledig hersteld van de coronadip.

Infographic: ING Research
Infographic: ING Research

Gemiddelde beloning ongeveer even hard gestegen

De combinatie van iets minder uren per werkende en een flinke stijging van de beloning per uur zorgt ervoor dat werkenden er ten opzichte van voor de coronacrisis toch substantieel op vooruit zijn gegaan, schrijft ING. Een werknemer verdiende begin 2022 gemiddeld 7,8 procent meer dan net voor het uitbreken van de coronacrisis. De toename van de beloning per zelfstandige was met 7,5 procent vrijwel gelijk aan de stijging onder werknemers.

Infographic: ING Research
Infographic: ING Research

LEES OOK: Tekort personeel: maak gebruik van half miljoen werknemers die meer uren willen draaien, bepleiten werkgeversclubs