• Drie artiesten die eerst niet konden leven van hun muziek, kunnen daar nu wel hun brood mee verdienen via freelance-marktplaats Fiverr.
  • Fiverr blijkt geschikt voor artiesten, omdat hier specifiek wordt gezocht op muziek. Dat is op andere platforms minder het geval.
  • Lees hoe het leven van Josje Fontein, Justin Mercelina en Rémon Beeftink een wending nam nadat ze hun diensten online aanboden.

Van muziek rondkomen, het is niet voor iedere artiest weggelegd. Maar voor drie ondernemers die Business Insider sprak, is er geen tijd meer voor een bijbaan sinds ze hun muziek op Fiverr aanbieden.

Fiverr is een freelance-platform dat in 2010 in Israël werd opgericht door Micha Kaufman en Shai Wininger. Het idee was een marktplaats waar freelancers verschillende diensten kunnen aanbieden, zoals teksten, vertalingen, grafisch design, programmeren en het maken, schrijven en produceren van muziek.

Een ‘gig’, zoals de aangeboden diensten op Fiverr heten, waren aanvankelijk al vanaf 5 dollar verkrijgbaar. Maar dat idee heeft het platform losgelaten. Met de groei van het aantal gebruikers, zijn ook de bestedingen per gig omhoog gegaan. 

Omdat Fiverr inmiddels beursgenoteerd is, kan Peggy de Lange van Fiverr niet heel precies zijn over het aantal totale gebruikers. Wel wil ze kwijt dat Fiverr in het derde kwartaal van 2020 3,1 miljoen buyers (opdrachtgevers) telde. “In het begin van de coronacrisis groeide het aantal Nederlandse opdrachtgevers met 15 procent per maand”, vertelt ze. 

“Door de coronacrisis neemt de groei van het aantal gebruikers een vlucht. Iedereen werkt vanuit huis. Als je snel op zoek moet naar een freelancer, dan zijn wij daar op ingericht. Je bent binnen een paar minuten in contact met een talent dat je aanspreekt.” 

Over Nederland kan De Lange zeggen dat het aantal Nederlandse freelancers vanaf maart tot en met april met een kwart groeide.” Rémon Beeftink is één van de freelancers die actief is op Fiverr en hij hoopt er meer Nederlanders tegen te komen.

'Nederlanders op één hand te tellen'

“Fiverr is mijn grootste bron van inkomsten, maar wat mij opvalt is dat het aantal Nederlanders dat ik tegenkom op één hand te tellen is. Ik wil ook hier met toffe mensen in contact komen. En het is ook wel leuk om een keer in het Nederlands te chatten”, lacht hij. 

Fiverr is onverwacht een platform geworden dat geschikt is voor muzikanten. “Dat is organisch gegroeid”, vertelt De Lange. Naast muziek zijn volgens haar ook programmeren, video, audio, tekstschrijven, vertalen en graphics en design populair. “Als bedrijf kun je alles wat je nodig hebt vinden op ons platform. Via Fiverr Business kunnen meerdere
freelancers samenwerken aan een opdracht voor een bedrijf. Unilever Israël maakt hier bijvoorbeeld gebruik van."

Freelancers in de Muziek
Hoeveel muziekondernemers Nederland precies telt is niet helemaal duidelijk, maar de brancheorganisatie Mijnzzp.nl spreekt van een 200 professionele zangers en een half miljoen muzikanten. Vermoedelijk komt dat laatste cijfer uit een onderzoek uit 2008. Naast Fiverr kunnen freelancende muzikanten hun diensten ook aanbieden op andere platforms als Jellow, Guru, Freelancer.com en Upwork. De categorie muziek is echter niet altijd aanwezig.

Business Insider interviewde drie Nederlandse artiesten die hun weg naar Fiverr hebben gevonden en daardoor hun bijbaan konden opzeggen. Lees hieronder hoe het leven van Josje Fontein, Justin Mercelina en Rémon Beeftink een wending nam nadat ze een profiel aanmaakten op het platform. Ook geven ze tips om er succesvol te worden.


'Door Fiverr schrijf ik nu ook veel muziek voor Aziatische artiesten'

Foto: Josje Fontein
Foto: Josje Fontein
  • Josje Fontein, 22 jaar uit Den Haag
  • Schrijft muziek voor andere artiesten, zowel de melodie als tekst 

“Ik schrijf al vijf jaar muziek en teksten, maar verkocht die niet. Toen ik mijn studie voor muzikant en producer aan het Albeda College in Rotterdam had afgerond, kon ik maar moeilijk een baan vinden in de muziek. Je leert hoe je artiest moet zijn, maar je hebt niets aan dat diploma. Via een vriend van een vriend hoorde ik van Fiverr. Ik zette mijn bio erop en een pdf van mijn Linkedin-profiel. Daarnaast ook de muziek die ik heb uitgebracht op Spotify en die de equipment die ik gebruik om op te nemen.”

“De eerste twee maanden moest ik opbouwen, maar daarna ging het hard. Nu maak ik zo’n zeven nummers per week, voor 160 euro per nummer. Ik was gewend om 600 euro per maand bij Jumbo te verdienen! Klanten willen ook van alles: R&B, pop, EDM, house, gospel. Ik heb een keer een themanummer gemaakt voor een cosplayer, voor als hij ging cosplayen. En iemand wilde een nummer voor zijn ontslag, een tekst op I Will Survive. Dat vond ik heel grappig en interessant om te proberen.”

“Via Fiverr ben ik bij een publishing agency terechtgekomen waar ik nu veel muziek schrijf voor andere artiesten uit Azië. Veel K-pop, C-pop en J-pop, daar is nu veel geld in te vinden. Mijn baan bij de supermarkt heb ik opgezegd. Fiverr neemt 20 procent van de inkomsten en natuurlijk moet ik geld opzij zetten voor de Belastingdienst. Ik heb auditie gedaan voor Codarts (Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, red.). Als student kan ik nu goed leven van mijn muziek.”

Tips van Josje:

  1. “Jouw klanten laten recensies achter die je niet kunt verwijderen. Bovendien word je sneller gevonden met goede recensies. Zorg dat er geen miscommunicatie ontstaat. Dat kan snel gebeuren, want klanten komen van over de hele wereld. Stel zoveel mogelijk vragen en herhaal de briefing van de klant in eigen woorden, zodat je zeker weet dat je de opdracht goed hebt geïnterpreteerd.”
  2. “De klant betaalt zodra hij of zij een opdracht plaatst. Dat bedrag krijg je van Fiverr uitbetaald als de opdracht goed is afgerond. Ik heb een paar keer gehad dat een klant de gig afbreekt en ik niet kreeg uitbetaald, terwijl ik wel materiaal had gestuurd. Wat ik nu doe is een lager bestand sturen, een mp3tje, en vragen wat de klant ervan vindt. Als de opdrachtgever akkoord is, stuur ik een WAV-bestand.”
  3. "Buyers kunnen meteen een order plaatsen zonder te communiceren. Om miscommunicatie te voorkomen, is het misschien beter om op je profiel duidelijk te maken dat je eerst wilt communiceren.”

'Na een jaar kon ik van mijn muziek leven'

Foto: Peter van Zetten
Foto: Peter van Zetten
  • Justin Mercelina, 31 jaar uit Den Haag
  • Is fulltime producer

“Ik was altijd al met muziek bezig, heb songwriting gestudeerd aan Codarts in Rotterdam en in bandjes gespeeld, waarmee ik shows door heel het land heb gedaan. Op een gegeven moment wilde ik mijn eigen muziek professioneel laten klinken, want alleen een goed nummer schrijven is tegenwoordig niet meer genoeg. Je komt er niet meer mee weg het akoestisch in te leveren. Je moet het ook zelf opnemen en goed laten klinken. Zo ben ik meer muziek gaan produceren.”

“Toen anderen vroegen of ik dat ook voor hen wilde doen, ben ik een studio gestart, maar daar kon ik niet van rondkomen. Ik werkte ernaast. Mijn laatste bijbaan was in een callcenter van de ANWB, niet mijn droombaan. Zo’n drie jaar geleden wilde ik het roer omgooien en proberen om vol voor muziek te gaan. Dan maar een jaartje crackers eten. Werken voor een callcenter is ook wel een goede motivatie om iets voor jezelf te gaan doen.”

“Door te zoeken op online freelancen voor muziek kwam ik Fiverr tegen. Ik kwam ook op andere websites, maar die waren meer voor websitedesign en apps. Op Fiverr zag ik meer creatieve dingen en bijvoorbeeld gitaristen die een partij konden inspelen. Toen ik een profiel had aangemaakt, had ik niet heel hoge verwachtingen. Het aanbod van mensen die mixen en masteren was groot. In mijn branche alleen al zijn 15.000 sellers te vinden. Ik dacht dat het lastig was om boven te komen drijven en ervan rond te komen, maar vond een paar honderd euro toch mooi meegenomen.”

“Het eerste halfjaar had ik niet veel bestellingen en mijn prijs was laag, omdat ik nog niet veel reviews had. Zodoende heb ik opdrachten gedaan voor 10 dollar. Dit zag ik als een investering voor reviews en een goed profiel. Ik moest concurreren met mensen die al 500 reviews hadden. Langzaamaan kreeg ik steeds meer goede reviews. Na een half jaar bleven de bestellingen binnenkomen en na een jaar kon ik van mijn muziek leven.”

“Gemiddeld krijg ik twee orders per dag van gemiddeld 150 dollar. Per maand levert dat me dus 7.000 dollar op. En dat is alleen via Fiverr, ik doe ook nog opdrachten daarbuiten. Het voordeel van Fiverr is dat het een compleet creatief proces biedt. Als iemand een cd wil maken, dan kan hij of zij op Fiverrr terecht voor het de tekst, de muziek, de videoclip en het hoesje. Daarnaast kunnen mensen op het soort diensten zoeken.”

“Ze komen vanuit de hele wereld, Japan, Korea, de Verenigde Emiraten en de Verenigde Staten. Normaal zou ik nooit met deze mensen in contact zijn gekomen en zonder Fiverr had ik nooit zoveel werk gehad. Ik doe wel opdrachten daarbuiten, maar ik weet niet of ik daarvan kan rondkomen. Ik merk wel dat steeds meer mensen mij los van Fiverr weten te vinden.”

"Onlangs heb ik mensen gecoacht in hoe ze succesvol kunnen worden op Fiverr. Dat is waar ik naartoe wil. En ik heb iemand opgeleid om me te helpen met mixen en masteren, anders is er te veel werk voor mij alleen. Bovendien kan ik zo mijn kennis overbrengen."

Tips van Justin:

  1. “De eerste keer dat je contact met iemand hebt, moet je extra je best doen. Als creatief persoon heb je een bepaald idee van hoe je iets moet maken, maar het is belangrijk altijd rekening te houden met de wensen van de klant. Goede communicatie is heel belangrijk. Je doet alles via tekst, niet het handigst voor een creatief proces.”
  2. “Geef je profiel iets persoonlijks mee. Plaats bijvoorbeeld een video waarin je uitlegt wat je doet en welke ervaring je hebt. Relevante informatie op een vriendelijke manier is al genoeg. Ik zie gigs voorbij komen met alleen een logo, dat nodigt niet zo uit.”
  3. “Blijf altijd beleefd, ook al kom je er niet uit. Ga niet meteen tegen de klant in maar probeer te begrijpen wat hij of zij echt wil. Zelf heb ik ook weleens een klant gehad die niet zo blij was, maar nadat ik hem om meer uitleg had gevraagd, kreeg ik toch nog vijf sterren. Ook een klant die een order had geannuleerd is later bij mij teruggekomen.”

'Niet elk platform is even geschikt voor muziek'

Foto: Rob Funcken
Foto: Rob Funcken
  • Rémon Beeftink, 36 jaar uit Leiden
  • Schrijft en produceert muziek

“Sinds oktober 2015 zit ik op Fiverr en in de beginfase was ik in loondienst. Ik werkte bij de Universiteit Leiden, totaal iets anders. In die tijd stond ik veel op het podium en was het mijn ambitie om fulltime in de muziek te gaan."

"Van mijn broertje hoorde ik van Fiverr. Ik besloot te onderzoeken of het wat was en maakte een profiel aan. Ik heb ook andere sites geprobeerd, waaronder kleinere Nederlandse platforms, maar niet elk platform is even geschikt voor muziek omdat mensen daar niet specifiek op zoeken.”

“Op de meeste platforms is het zo dat een opdrachtgever een oproep plaatst en daar reageren dan veel mensen op. Op Fiverr plaats je een gig waar mensen op zoeken. Klanten kunnen meteen een order plaatsen en een chat beginnen. Je moet er wel echt achter komen wat iemand wil. Dat is wat lastiger, omdat 75 tot 80 procent van de mensen waarmee ik werk niet muzikaal geschoold is.”

De eerste jaren dat ik op Fiverr zat liepen niet heel denderend, maar in 2018 begon het beter te gaan. Elke maand verdiende ik meer, een stijgende lijn. Sinds 2019 heb ik echt een steady inkomen via Fiverr. Vanaf 160 dollar verzorg ik een hele track. Mijn inkomsten per maand verschillen, maar in 2020 heb ik zo’n 35.000 dollar verdiend. ”

"Ik was bezorgd dat klanten in de coronacrisis op hun portemonnee zouden zitten, maar het lijkt wel of mensen die altijd al iets met muziek wilden daar nu mee aan de slag gaan. Sommige opdrachten zijn wel bijzonder. Ik kreeg een keer een opname van een stukje zang met de wazige omschrijving: "Make the beat go boom boom clap." Het moest R&B zijn, meer wist ik niet, maar ik dacht: prima, ik ga aan de slag. Ik heb de muziek afgeleverd, die werd geaccepteerd en daarmee was de opdracht afgerond.”

“Een maand later kreeg ik een bericht van iemand die mij tegen was gekomen in een video van Roomie, een Youtuber met 6,9 miljoen abonnees. Hij heeft een aantal mensen op Fiverr dit soort rare opdrachten gegeven en dat in zijn video besproken. Ik kwam als een van de besten uit de test!

Tips van Rémon:

  1. “Duidelijkheid en de juiste verwachtingen scheppen is heel belangrijk. Soms wijs ik mensen af, omdat ik in het gesprek al merk dat ze meer verwachten dan ik kan leveren.”
  2. “Besteed aan elke klant evenveel tijd en energie, ook al heb je heel veel klanten. Dit is zeker in de creatieve sector van belang. Je moet je ambacht uitleggen en doortastend blijven. Vraag altijd wat iemand verwacht en wat je die persoon het beste kan leveren."
  3. “Je kan niet alles doen, doe vooral waar je goed in bent. Soms zie ik mensen met tien gigs. Dan vraag ik me af waar ze echt goed in zijn. Selecteer een aantal dingen die je vol overtuiging goed doet.”

[activecampaign form=30]

Lees meer over zzp'ers: