• Zzp’ers op bijstandsniveau moeten in de helft van de Nederlandse waterschappen belasting betalen, terwijl bijstandsgerechtigden dit niet hoeven.
  • Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers van de Unie van Waterschappen door de NOS.
  • Het gaat hierbij om lokale belastingen, voor bijvoorbeeld de zuivering van rioolwater.
  • Lees ook: Uurtarieven zzp’ers slechts 3,8% gestegen in 2022, ondanks torenhoge inflatie

De helft van de Nederlandse waterschappen laat zzp’ers met een inkomen ond het bijstandsniveau belasting betalen, terwijl werknemers of uitkeringsgerechtigden met een even laag inkomen dit niet hoeven. Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers van de Unie van Waterschappen door de NOS.

Het gaat hierbij om lokale belastingen, voor bijvoorbeeld de zuivering van rioolwater. Ook al hoeven reguliere burgers met een laag inkomen deze belastingen standaard niet te voldoen, gemeenten en waterschappen kunnen ervoor kiezen ondernemers met een krappe beurs deze belastingen wél te laten betalen. Dit kan hen honderden euro’s per jaar kosten, terwijl ze maandelijks maar zo’n 1.000 euro overhouden.

Een alleenstaande ouder in de bijstand krijgt bruto 1.196 euro per maand uitgekeerd. Verdienen werknemers of ondernemers minder dan dat bedrag, dan kunnen ze hun inkomen laten aanvullen tot dat bedrag. Niet alle ondernemers doen dat.

Onderzoek aanstaande: is uitsluiting geoorloofd?

De Landelijke Cliëntenraad, die voor de belangen van uitkeringsgerechtigden opkomt, wil onderzoeken of deze uitsluiting wel geoorloofd is. “Het moet niet uitmaken of je werknemer bent of zzp’er”, zegt ambtelijk secretaris Peter van Leeuwen tegen de NOS. Ook Divosa, een vereniging van directeuren in het sociaal domein, vindt de huidige gang van zaken vreemd. “Het zijn nog steeds inwoners met een laag inkomen.”

Zelfs bij waterschappen die wél belasting van zzp'ers kwijtschelden, komen zelfstandigen soms in het nauw. Zij moeten namelijk voldoen aan een vermogenstoets. In het meest strenge geval krijgen zzp'ers geen vrijstelling als ze meer dan 1.175 euro op de bankrekening hebben staan.

LEES OOK: Hypotheek krijgen voor zzp’er lastiger naarmate je ouder wordt: strenge toets over opgebouwd pensioen werkt fnuikend