• De uurtarieven van zzp’ers, gedetacheerde professionals en flexibel werkenden zijn vorig jaar met gemiddeld 3,8 procent gestegen.
  • Dat is een stuk lager dan op basis van de uitzonderlijke hoge inflatie van 10 procent en de schaarste werd verwacht.
  • Voor volgend jaar verwachten Intelligence Group en HeadFirst Group een stijging van de uurtarieven van tussen de 4 en 6 procent.
  • Lees ook: Nederlandse inflatie blijft voorlopig hoog door sterke loonstijgingen en schok van energieprijzen

De uurtarieven van zzp’ers, flexibel werkenden en professionals die in dienst zijn van gedetacheerden zijn afgelopen jaar met gemiddeld 3,8 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group.

Die stijging is een stuk lager dan vanwege de inflatie en schaarste werd verwacht. De inflatie in 2022 bedroeg tien procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week.

“Opdrachtgevers nemen geen rigoureuze stappen om tarieven op lopende opdrachten op grote schaal te indexeren”, zegt CEO Marion van Happen van HeadFirst Group. “Ze kiezen voor een performance based aanpak: alleen professionals met goede prestaties en een uurtarief dat onder het marktgemiddelde ligt, worden geïndexeerd.” Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers ligt momenteel op ruim 92 euro.

De stijging van de uurtarieven hield afgelopen jaar gelijke tred met die van de cao-lonen. Volgens werkgeversorganisatie AWVN bedraagt het gemiddelde van alle loonafspraken in cao’s in het kalenderjaar 2022 ook 3,8 procent. Voor cao’s is dat historisch gezien een uitzonderlijk hoog niveau. Maar vakbond FNV eist voor komend jaar loonsverhogingen van ruim 14 procent.

Vier tot zes procent hogere uurtarieven in 2023

Voor 2023 verwachten Intelligence Group en HeadFirst Group dat de uurtarieven van zzp’ers en gedetacheerde professionals met tussen de vier en zes procent zullen stijgen.

“Alsnog een aanzienlijke groei, zelfs net iets hoger dan vorig jaar, aangezien er sprake is van een vertragend effect uit 2022”, zegt directeur en oprichter Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. “Het CBS verwacht in maart 2023 een stevige inflatiecorrectie, doordat zij verkeerde variabelen meenemen in hun analyses. Hierdoor zal de koopkrachtdaling minder groot zijn dan nu wordt verwacht.”

De Nederlandse inflatie zal aan het eind van het jaar naar verwachting van kredietverzekeraar Atradius boven de vier procent liggen, hoger dan het gemiddelde van de eurozone. Qua koopkracht zal er voor zzp’ers dus weinig veranderen.

LEES OOK: Netto loon in 2023: dit kun je verwachten voor loonstrookje in januari