• Het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen.
  • Het afketsen van de overname zorgt voor nieuwe onzekerheid.
  • De vraag blijft of er een scheiding komt tussen de activeiten van Tata in IJmuiden en de zwaar verlieslatende Britse tak.

Het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn geweest.

“We hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen lastig zou zijn”, laat SSAB-topman Martin Lindqvist weten. Hij geeft ook aan dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen waren in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf.

Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen het Indiase Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.

Het afketsen van de overname zorgt voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk hebben verlost van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel.

Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.

Volgens Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel in Nederland, heeft Tata Steel beloofd de Britse en de Nederlandse tak sowieso van elkaar te scheiden, maar het bedrijf heeft daarover nog geen adviesaanvraag naar de ondernemingsraad gestuurd.

LEES OOK: AkzoNobel mengt zich in overnamestrijd om Finse verfmaker Tikkurila met bod van €1,4 miljard – die moet nu reageren