AkzoNobel wil de Finse verfmaker Tikkurila overnemen voor 1,4 miljard euro.

Het maandag aangekondigde bod ligt iets hoger dan een rivaliserend bod van Akzo’s Amerikaanse rivaal PPG.

De directie van Tikkurila ging eerder deze maand akkoord met het bod van de Amerikanen.

Verfmaker AkzoNobel mengt zich in een overnamestrijd. Maandag kondigde het Nederlandse bedrijf aan zijn Finse branchegenoot Tikkurila te willen overnemen voor 1,4 miljard euro. Op de beurs van Amsterdam had AkzoNobel afgelopen vrijdag zelf een waarde van 17 miljard euro.

Met het bod gaat AkzoNobel de strijd aan met het Amerikaanse PPG om Tikkurila. PPG deed eerder deze maand een bod van ruim 1,2 miljard euro op Tikkurila, waar de Finnen mee akkoord gingen.

AkzoNobel gaat daar 13 procent boven zitten en vraagt de directie van Tikkurila van het bedrijf om in gesprek te gaan over het bod.

Op de beurs daalde het aandeel AkzoNobel maandagochtend 1,6 procent.

Lees ook op Business Insider

Volgens CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel hebben beide bedrijven een vergelijkbare visie als het gaat over investeren in duurzame productie.

Met de overname zou AkzoNobel zijn positie in Noord-Europa willen versterken. Om voor de overname goedkeuring te krijgen heeft AkzoNobel al afspraken gemaakt met het Deense Hempel om verschillende onderdelen te verkopen, waaronder AkzoNobels activiteiten op het gebied van decoratieve verf in Scandinavië en de Baltische staten. Hoeveel die overeenkomst opbrengt, is niet direct duidelijk.

Vanlancker wil niet op een mogelijke biedingsstrijd vooruit lopen, maar benadrukt dat het bod van AkzoNobel “heel rationeel” is. De topman verwacht wel dat zijn bedrijf, gezien de voordelen die er te behalen zijn met de overname, met het hoogste bod voor de dag zou moeten kunnen komen. “Maar we blijven alles goed afwegen en zullen geen gekke dingen doen.”

AkzoNobel en PPG zijn geen onbekenden van elkaar. Het Amerikaanse bedrijf deed in 2017 een vijandelijke poging om AkzoNobel over te nemen. Dat wees herhaaldelijk de Amerikaanse avances af, maar kreeg het daardoor wel aan de stok met activistische aandeelhouders.

Uiteindelijk leidde dat ertoe dat AkzoNobel zijn speciaalchemietak in 2018 van de hand deed en alleen als verfbedrijf doorging.

LEES OOK: Nederlandse tak van T-Mobile in de verkoop – eigenaar Deutsche Telekom wil af van concurrent van KPN en VodafoneZiggo