• In de aanklacht stelt Zuid-Afrika dat Israël “overtredingen heeft begaan van de genocideconventie”, meldt het Internationaal Gerechtshof (ICJ).
  • Volgens Israël heeft de zaak “geen juridische waarde” en doet het land wel degelijk een inspanning om “de schade aan niet-strijders” te beperken.
  • Ondertussen maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich zorgen om de dreiging van infectieziekten onder Palestijnen in de Gazastrook.
  • Lees ook: Nederland doet mee aan westerse militaire operatie om vrachtschepen in de Rode Zee te beschermen

Zuid-Afrika beschuldigt Israël voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag van “genocidale daden” tegenover Palestijnen in de Gazastrook.

In zijn aanklacht stelt Zuid-Afrika dat Israël “overtredingen heeft begaan van de genocideconventie”, meldt het ICJ. Het land zou met de aanvallen “de specifieke intentie hebben om Palestijnen in Gaza te vernietigen als onderdeel van een bredere raciale en etnische groep”.

Israël heeft volgens Zuid-Afrika sinds de oorlog met Hamas uitbrak op 7 oktober ook “gefaald in het voorkomen van genocide”. Ook zou het land “het aanzetten tot genocide” niet vervolgen.

Zuid-Afrika stelt zich sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas erg kritisch op tegenover Israël. Een brede meerderheid in het parlement stemde vorige maand in met het verbreken van de diplomatieke relaties met het land en het sluiten van de Israëlische ambassade in Pretoria.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldiging in een reactie "bloedsmaad", verwijzend naar een oude mythe waarbij joden er valselijk van worden beschuldigd christenen te vermoorden om hun bloed. Het stelt ook dat "Zuid-Afrika samenwerkt met een terroristische groep die Israël wil vernietigen".

Volgens het ministerie heeft de zaak "geen juridische waarde" en doet Israël wel degelijk een inspanning om "de schade aan niet-strijders" te beperken.

Stijging infectieziekten in Gaza baart WHO-topman zorgen

Ondertussen is de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, "erg bezorgd over de toenemende dreiging van infectieziektes" in de Gazastrook, meldt hij op X.

In het gebied lijden volgens Tedros inmiddels 180.000 mensen aan infecties van de bovenste luchtwegen. Ook zijn 136.400 gevallen van diarree vastgesteld, waarbij het in de helft van de gevallen om kinderen gaat. En zeker 55.400 Palestijnen hebben last van luizen of schurft.

Dat zoveel mensen ziek worden, wijt de topman aan de overvolle gezondheidsvoorzieningen en het feit dat vluchtende gezinnen in primitieve omstandigheden moeten overleven als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Volgens Tedros werkt de WHO "onvermoeibaar" samen met lokale partners om de situatie te verbeteren, onder meer door het leveren van testkits voor infectieziekten. Ook probeert de gezondheidsorganisatie bij te dragen aan de toegang tot schoon water, voedsel en sanitaire voorzieningen.

LEES OOK: Waarom de Israëlische sjekel deze maand de best presterende munt ter wereld is