De Israëlische sjekel is deze maand de sterkst presterende munt ter wereld en won sinds eind oktober bijna 9 procent ten opzichte van de dollar. 

In de onderstaande grafiek is te zien is dat de sjekel na 7 oktober aanvankelijk minder waard werd tegenover de dollar, waarbij eind vorige maand ruim 4 sjekel per dollar betaald moest worden. Sindsdien is de sjekel echter fors hersteld, waardoor de Israëlische munt nu koerst op iets meer dan 3,7 sjekel per dollar.

De sjekel verloor aanvankelijk fors aan waarde na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

De opleving van de Israëlische munt is mede mogelijk gemaakt door een ingreep van de Bank of Israel. De centrale bank intervenieerde toen de sjekel zo'n 6 procent was gedaald na de aanvallen van Hamas op 7 oktober.

Om de sjekel te ondersteunen zette de centrale bank buitenlandse valutareserves in voor steunaankopen. De buitenlandse reserves zijn daardoor met ruim 7 miljard dollar gedaald. Daarnaast zorgde de Bank of Israel voor meer liquiditeit met omgerekend 15 miljard dollar via zogenoemde 'swaplijnen' (deviezenruil met andere centrale banken). 

De rally kreeg ook vleugels omdat de stemming onder beleggers veranderde. Zij keerden zich in eerste instantie af van de sjekel uit angst dat het conflict zich over de hele regio uit zou breiden. Dat leidde in oktober tot het hoogste aantal speculatieve shortposities tegen de sjekel in twee jaar tijd.

Maar ondanks alle retoriek direct na de Hamas-aanvallen hebben de gevechten zich nauwelijks tot buiten de Gazastrook uitgebreid en is er ook een tijdelijk gevechtsbestand bereikt.

Toen de Israelische munt weer begon te stijgen, moesten de speculanten die hadden gegokt op een daling, zich indekken tegen verliezen, waardoor de sjekel een extra zetje omhoog kreeg.

LEES OOK: De Amerikaanse centrale bank doet vrijwel zeker niets met de rente: voor de dollar ziet 2024 er gunstig uit