Ook in het laatste kwartaal van 2018 zijn de huurprijzen op de vrije markt weer gestegen. Huurders die een nieuwe woning betrokken, betaalden daar gemiddeld 4,9 procent meer voor dan in het vierde kwartaal van 2017.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van huizensite Pararius. De huurprijs in de vrije sector ligt nu op gemiddeld 16 euro per vierkante meter, dus 1.600 euro als je een huurwoning van 100 vierkante meter hebt.

Opvallend: in Flevoland stegen de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter het hardst. In die provincie namen de prijzen met 26,7 procent toe naar 12,37 euro per vierkante meter. Dat komt voornamelijk door de woningmarkt in Almere.

Marcel Schumacher van Inter Immo Makelaars wijst er op dat Almere een duidelijk tekort aan huurwoningen kent. Ook komen er steeds meer expats naar deze stad. “Almere blijkt een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid, waarschijnlijk door de hoge huurprijzen in Amsterdam”, aldus Schumacher.

In Amsterdam zijn de huurprijzen nog steeds het hoogst. De prijzenstijging lag daar met 3,2 procent wel duidelijk onder het landelijk gemiddelde, maar nieuwe huurders betaalden er in het afgelopen kwartaal alsnog 22,98 euro per vierkante meter.

Op de kaart hieronder is de ontwikkeling van de gemiddelde huurprijs per provincie te zien:

De gemiddelde stijging van huurprijzen in Nederland gaat steeds minder hard.

In het vierde kwartaal van 2018 kwam de gemiddelde prijsstijging zelfs voor het eerst in drieënhalf jaar onder de 5 procent uit. "De huurprijsstijging lijkt voor het eerst af te zwakken", zegt directeur Jasper de Groot van Pararius.

De woningmarkt is wel nog steeds krap. Het aantal huurwoningen dat in de vrije sector werd aangeboden, lag op 1 januari 2019 ruim 12 procent lager dan een jaar eerder.

De Groot denkt niet dat die situatie snel verbetert: "Verruiming van het middeldure huursegment is noodzakelijk", zegt hij. "Een snelle oplossing voor dit woningtekort en de stijgende huurprijzen is echter niet eenvoudig te vinden."

LEES OOK: Starters kunnen op de woningmarkt nog maar kiezen uit 5% van het aanbod – de rest is onbetaalbaar