Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Nederlanders met aanvullende verzekeringen in hun zorgverzekeringspakket voelen het sterkst dat zorgpremies stijgen in 2022.
  • Alleenstaande ouders krijgen de hardste klappen en moeten in bepaalde gevallen rekening houden met een premiestijging van meer dan 200 euro op jaarbasis.
  • Voor een gezin met twee kinderen gaan zorgpremies met zo’n 60 euro omhoog.

Net als vorig jaar voelen Nederlanders met aanvullende verzekeringen in hun zorgverzekeringspakket de stijging van zorgpremies in 2022 het sterkst.

Afhankelijk van de samenstelling van huishoudens kunnen zorgpremies tot ruim 200 euro per jaar hoger uitvallen, meldt financiële vergelijkingssite Pricewise dinsdag.

Pricewise bekijkt jaarlijks de vier meest voorkomende zorgprofielen bij zorgverzekeraars. Namen van verzekeraars noemt Pricewise nooit, omdat de verschillen vaak meer komen door de polis dan door de verzekeraar.

Wie single is en het maximale eigen risico van 885 euro neemt, gaat er het minst op achteruit en betaalt in 2022 gemiddeld 3,60 euro meer dan dit jaar. Het gaat dan om de basisverzekering zonder enige aanvullende dekking.

Foto: Pricewise
Foto: Pricewise

Alleenstaande ouders krijgen juist te maken met de grootste premiestijging. Een man van 40 jaar met een 11-jarige zoon betaalt in 2022 in totaal 207,60 euro meer dan dit jaar. Dat geldt voor een basisverzekering met aanvullende verzekering voor tandarts en orthodontie en een eigen risico van 385 euro.

Foto: Pricewise
Foto: Pricewise

Uitgaand van een eigen risico van 385 euro betaalt een gezin met twee kinderen van 11 en 14 jaar met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandarts 131,75 euro per persoon per maand, een stijging van 57,60 euro per maand.

Ouders die orthodontie voor minderjarige kinderen verzekeren, zijn volgens de consumentenadviseur nog veel duurder uit.

Foto: Pricewise
Foto: Pricewise

"Met een wachttijd betaal je eerst een jaar premie voordat je aanspraak kan maken op de vergoeding, zoals orthodontie voor kinderen. Je betaalt dan een jaar lang premie zonder dekking", aldus zorgexpert Suzanne Löwik van Pricewise.

Verzekeraars doen dat volgens haar omdat de kosten anders te hoog oplopen. "Kiest een alleenstaande ouder voor een verzekering zonder wachttijd, waarbij er dus direct recht is op een vergoeding voor de beugel van een kind, dan is de verzekering ineens 48,50 euro duurder per maand. Dit komt neer op 583 euro per jaar."

Uitgaand van een eigen risico van 385 euro betalen getrouwde of samenwonende 60-plussers met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandarts volgend jaar 169,65 euro per persoon per maand. Dat is een stijging van 60,60 euro per maand.

Foto: Pricewise
Foto: Pricewise

Pricewise heeft ook het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering berekend, waarbij het eigen risico 385 euro is. Dat verschil komt op jaarbasis neer op 535,80 euro. Net als dit jaar komt het verschil tussen het hoogste eigen risico (885 euro) en het laagste (385 euro) neer op 500 euro.

Löwik heeft nog een advies voor met name getrouwde of samenwonende 60-plussers die het liefst alle risico's zo veel mogelijk afdekken. "We zien dat veel consumenten altijd voor 100 procent dekking willen gaan. Dit is zeker niet altijd lonend. Veranderen zij de vergoeding van 100 procent per behandeling naar 75 procent, dan is dat op jaarbasis zelfs 74 euro per persoon goedkoper dan in 2021." De zorgexpert adviseert om dat gegeven ook mee te nemen bij het vergelijken.

Meer over zorgverzekeringen? Lees ook deze stukken eens: