Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het startschot voor de overstapperiode voor zorgverzekering is gelost. Op 12 november moeten zorgverzekeraars hun premies voor 2022 bekend hebben gemaakt. Daarna kun je tot en met 31 december de basisverzekering opzeggen en tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten.

Nederland telt vier grote zorgverzekeraars die de markt domineren. Achmea (Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, ProLife en FTBO) vormt samen met VGZ, CZ en Menzis de top vier. In 2021 had 85 procent van de Nederlanders een zorgverzekering bij verzekeraars of labels die onder een van deze vier vallen.

Eerder deze week maakte Menzis bekend dat de premie voor de basisverzekering Natura met 2,5 procent stijgt in 2022. De maandpremie komt op 133,25 euro te liggen.

Vrijdag volgden de drie andere grote verzekeraars.

Bij Achmea-dochter Zilveren Kruis gaat de maandpremie voor de naturapolis met 3 euro omhoog naar 131,45 euro per maand. Dat is een stijging van 2,3 procent. De restitutiepolis met vrije zorgkeuze stijgt met 4 euro naar 143,95 per maand, een plus van 2,9 procent, zo werd vrijdag bekend.

CZ gooit de maandpremie voor de basisverzekering Natura met 4,90 euro omhoog naar 134,50 euro per maand. Een plus van 3,8 procent.

Nationale Nederlanden dat ook onder de paraplu van CZ valt, schrapt de restitutie- en de naturapolis en komt volgend jaar met een combinatiepolis voor 136,24 per maand, 2,1 procent hoger dan de premie voor de huidige restitutiepolis.

De sterkste stijging van de maandpremie bij de naturapolis is te zien bij VGZ, die deze basisverzekering 8,20 euro duurder maakt op 132,65 euro per maand. Dat is een plus van 6,6 procent. Kijk je naar heb absolute maandbedrag, dan zit VGZ hiermee weer dichter in de buurt van de andere grote zorgverzekeraars.

Volgens Achmea stijgen de premies vanwege de groei van de zorgkosten. "Dit wordt veroorzaakt door de uitbreiding van het basispakket, hogere personeelskosten voor zorgmedewerkers, prijsstijgingen en een toenemend gebruik van dure en specialistische medicijnen", aldus de verzekeraar.

Zorgpremies stijgen gemiddeld met ruim 3%

CZ zegt in een persbericht de premiestijging te hebben beteugeld met een teruggave van het overschot uit de landelijke catastroferegeling voor de coronapandemie. Deze wettelijke regeling vergoedt deels de kosten van de coronapandemie aan zorgverzekeraars.

Inmiddels heeft meer dan de helft van de verzekeraars de premies bekendgemaakt. De meeste verzekeraars schroeven de premies op. Tot nu toe gaan de premies alleen bij Pro Life (label Zilveren Kruis) en Salland (ENO) omlaag met zo'n 3 euro.

Uit het overzicht van de zorgpremies voor de basisverzekering in 2022 van Zorgwijzer op basis van 41 polissen waarvan de premies inmiddels bekend zijn, blijkt dat sprake is van een gemiddelde premiestijgign van 3,4 procent.

Lees meer over de zorgverzekering: