• Sinds maandag hebben sportclubs tot 6 april hun deuren gesloten.
  • Sport- en yogastudio’s spelen hierop in door online lessen te bieden aan hun leden en anderen. De sessies zijn vooraf opgenomen of worden live gestreamd.
  • Onder meer YouTube, Instagram, Facebook en eigen platforms worden hiervoor gebruikt, maar ook een platform als Fitsnacks.tv.
  • Sporten op afstand neemt hiermee een vlucht, maar de vraag is hoelang sportscholen dit vol kunnen houden. 

Sportscholen en yogastudio’s zijn sinds maandag gesloten. Dat betekent niet alleen een verstoring in jouw trainingsschema, maar ook het verdwijnen van een belangrijke uitlaatklep – juist in deze stressvolle tijden.

Sportbedrijven houden hun leden fit met digitale trainingen op afstand en wellicht is dit ook een manier om het eigen hoofd boven water te houden.

Online sportlessen volgen is niet nieuw, denk aan Peleton dat cardiolessen via internet biedt. Maar nu het coronavirus rondwaart, lijkt sporten-op-afstand een vlucht te nemen.

Bedrijven die normaliter alleen fysieke lessen bieden, doen dat nu ook online.

Neem Sportstudio 79 en yogastudio Equal Yoga in Amsterdam, beide bedrijven hebben twee filialen in de hoofdstad. Net als alle andere sportclubs houden zij op last van de overheid hun deuren tot 6 april gesloten.

'Grote financiële gevolgen'

Een ingrijpende maatregel die "grote financiële gevolgen heeft voor zowel de sportstudio als de betrokkenen. De gezondheid staat echter boven alles", schreven de oprichters van Sportstudio 79 op Instagram.

Het betekent echter niet dat de ondernemers bij de pakken neer gaan zitten. De oprichters van Sportstudio 79 zijn vanaf maandag lessen gaan geven via YouTube. Voor het eerst, net als Equal Yoga dat eveneens maandag begon met online lessen.

"Ik heb dit nooit eerder gedaan dus ik ben een beetje nerveus", zei de instructrice van Equal Yoga dan ook voordat ze haar sequence begon. "Vloggen is niet nieuw maar wel voor ons. Daarom zijn we er nog niet zo heel goed in", zei Pim Goedhart, medeoprichter van Sportstudio 79 in hun eerste vlog.

Business Insider sprak met hem over de keuze om online lessen te geven.

De community in leven houden

"Maandag hebben we onze allereerste video geplaatst", vertelt Goedhart aan de telefoon.

Het was meteen een succes op het slaperige YouTube-account dat in 2016 werd aangemaakt maar nooit actief was. "De zes video's in totaal die er na twee dagen nationale isolatie opstaan, zijn al bijna duizend keer bekeken. Al aardig wat op een ledenaantal van zo'n 1.200", zegt hij.

"Mensen sporten bij ons volgens een stramien", legt hij uit. Een routine die nu ruw onderbroken wordt door een ongekende situatie. Daarom was de keuze om online door te gaan volgens Goedhart simpel.

"Onze toegevoegde waarde bij het sporten is de huiskamersfeer die we bieden. Waar mensen zich fijn bij voelen. Dat valt nu weg, maar we willen mensen wel blijven motiveren om te sporten."

In de allereerste video vragen de oprichters mensen die vanuit huis meesporten foto's en video's te delen zodat ze die weer kunnen delen op hun eigen sociale kanalen.

Een herkenbaar huiskamergevoel in tijden van corona. "Om de community levend te houden en iets terug te doen voor alle mensen die – ook nu we gesloten zijn – een abonnement hebben."

Het moment dat mensen missen door het coronavirus

Het doel van de sportschool is om elke dag een video te plaatsen waarmee leden, en ook willekeurige bezoekers op YouTube, zelf aan de slag kunnen.

"Zijn jullie er klaar voor?!", roept Goedhart tegen zijn pupillen in de derde online les. "Ik hoor jullie natuurlijk niet maar ik denk het wel."

De belangrijke huiskamersfeer waar hij zo trots op is, ontbreekt dan natuurlijk nog steeds. Vandaar dat leden vanaf woensdag dagelijks ook twee livestream lessen kunnen volgen via de besloten Facebookgroep van Sportstudio 79.

"Daarin gaan we echt les geven", zegt Goedhart. "Misschien kunnen we via Google Hangouts samen inbellen met onze leden en elkaar motiveren in deze periode."

De grootste drijfkracht in de sportschool is volgens hem namelijk het groepsgevoel. "Onze missie is om van sporten iets te maken waar je naar uitkijkt. Net zoals dat momentje met je vrienden op het terras. Dat is wat mensen nu missen."

Voorlopig beperken de trainers van Sportstudio 79 zich tot simpele lessen en oefeningen. "Dingen waar je alleen thuis een matje voor nodig hebt".

Want ze gaan er vooralsnog van uit dat de periode van zelfisolatie in Nederland maar drie weken duurt. Als het langer duurt dan gaan de lessen er misschien anders uitzien. "Dan gaan we kijkers vragen om een elastiek of kettlebell aan te schaffen".

Online yoga of meditatie voor €4,99

Waar Sportstudio 79 YouTube en Facebook gebruik voor online lessen, gebruikt Equal Yoga live video op Instagram om leden en andere volgers door de verschillende poses te begeleiden. De Amsterdamse yogastudio streamt daar twee keer per dag, om 10.00 uur en 17.00 uur een livesessie.

Andere ondernemers zoeken hun toevlucht bij platforms als FitSnacks.tv. Zo kregen leden van Workout Amerongen in Amerongen dinsdag een uitnodiging in de mail om daar hun trainingen te vervolgen.

"Het coronavirus heeft ons gedwongen onze de club te sluiten. Om je toch ook buiten de club van dienst te kunnen zijn, starten wij met ingang van nu met FitSnacks.tv. Met deze service bieden wij jou de mogelijkheid om op elk moment van de dag, waar je ook bent, bezig te kunnen zijn met sport, gezondheid en lifestyle", schrijft de sportschol aan de leden.

The Conscious Club in Amsterdam heeft een eigen platform gelanceerd om online yoga- en meditatielessen aan te bieden. Klanten krijgen voor 4,99 euro toegang tot een live of opgenomen les.

Sporten op afstand niet altijd geschikt

Deze mogelijkheden zijn niet voor elke ondernemer weggelegd, het kost tijd, geld en moeite. Bovendien vereist het kennis die misschien kleinere bedrijven nog ontberen. Of de klandizie heeft geen ervaring met online sporten, bijvoorbeeld in vergrijsde gebieden.

Bovendien is het de vraag voor hoe lang sporten op afstand soelaas biedt. "Ik kan maar drie weken vooruitkijken", zegt Pim Goedhart van Sportstudio 79.

Als het langer duurt moeten hij en andere sportschoolhouders wellicht keuzes gemaakt worden die verder gaan dan het community-gevoel behouden. Denk aan financiële knopen doorhakken met betrekking tot personeel.

"Ik zou trainers niet door een financieel onzekere situatie willen kwijtraken, trainers waar bezoekers juist gek op zijn."

Lees meer over het coronavirus: