Je bent er bijna: het sollicitatiegesprek ging goed, je hebt indruk gemaakt en bent positief gestemd. Dan komt één van de lastigste vragen: waarom zouden we je aannemen?

Dit is het moment dat je de kans krijgt om je gesprekspartner te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent. Maar adequaat antwoorden, kan heel lastig zijn. Waarom zouden ze je aannemen? Dat weten zij toch het best?

“Het gros van de sollicitanten houdt bij deze vraag een lofzang op zichzelf”, schrijft de voormalige HR-manager Liz Ryan in een bijdrage voor Forbes. Smeken om een baan en tegelijk jezelf de hemel in prijzen – dat is geen slimme strategie.

Hoe pak je dat aan? Jezelf op een subtiele manier aanprijzen zonder dat het gênant wordt. Ryan geeft diverse mogelijkheden voor een antwoord, afhankelijk van het soort baan. Hieronder volgen 4 voorbeelden, enigszins vrij vertaald.

1. Waarom zouden we je aannemen?

“Als ik het goed begrijp, moet je voor deze baan dagelijks snel kunnen besluiten en handelen. Dat is precies het soort werk waar ik energie van krijg. Ik vind het fijn om veel te doen en verschillende taken te hebben. Komt dat overeen met de werksituatie in dit bedrijf?

2. Waarom zouden we je aannemen?

"Eerlijk gezegd vind ik het lastig om te stellen dat u mij moet aannemen. U heeft immers ook andere kandidaten gezien en kunt kandidaten onderling vergelijken.

"Ik kan wel zeggen dat ik erg enthousiast ben over het bedrijf en het toekomstperspectief van deze onderneming. Ik heb al geruime tijd met succes gewerkt als ... Daar haal ik veel voldoening uit. Als ik de juiste persoon ben wat u betreft, zou ik daar graag verder over praten."

3. Waarom zouden we je aannemen?

"Als ik de baan krijg, zou het mijn X-de betrekking zijn als .... Dit type werk ligt me erg, omdat... Dat is ook de reden dat ik op zoek ben naar een baan in ...."

4. Waarom zouden we je aannemen?

"In de loop van het gesprek heeft u aangegeven dat het een uitdaging is om ... Dat is iets waar ik in mijn vorige baan uitgebreid mee bezig ben geweest. Zo heb ik .... Ik vind het dus leuk om knelpunten bij een bedrijf aan te pakken en met oplossingen te komen."

Zeg dus niet dat je de beste bent, maar waarom je enthousiast bent over een bepaald soort werk. En probeer met voorbeelden aan te geven dat je iets leuk vindt en er ook goed in bent.

LEES OOK 19 trucjes waarmee je iemands lichaamstaal kunt lezen

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.