• Het ziekteverzuim ligt dit jaar bijna een derde hoger dan vóór corona, dat constateert de Arbo Unie.
  • Niet alleen het feit dat mensen voorzichtiger zijn met terugkeren naar hun werk speelt daarbij een rol; de personeelstekorten trekken een zware wissel op het personeel.
  • Long Covid speelt overigens maar een kleine rol bij het verzuim, “Het aantal mensen dat met long Covid thuis zit is niet heel groot en groeit niet”.
  • Lees ook: Zo verschilt het ziekteverzuim per sector: zorg aan kop, horeca kent relatief laag verzuim

Het ziekteverzuim ligt dit jaar bijna een derde hoger dan vóór corona. Volgens Arbo Unie is de grootste oorzaak dat mensen langer ziek thuiszitten, dus niet zozeer dat er meer mensen ziek zijn.

Uit onderzoek van de arbodienstverlener blijkt dat het aantal dagen dat mensen niet komen opdagen op hun werk ruim 30 procent hoger ligt dan eerder. Volgens de organisatie was de verzuimduur in 2019 tussen de vier tot acht dagen. Nu ligt dat vijf tot zeven dagen hoger.

Dat mensen langer thuisblijven bij ziekte valt vooral te verklaren door corona. Bij een coronabesmetting moeten mensen nog steeds in quarantaine. “Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk verschijnen. Als je veel moet hoesten of snotteren, kijken mensen je toch raar aan”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Personeelstekorten zorgen voor hoge werkdruk

Vooral in de bouw en dienstverlening zijn veel ziekmeldingen. “Daar is het aantal verzuimdagen ongeveer 50 procent hoger dan drie jaar geleden”, aldus Arbo Unie.

Niet alleen het feit dat mensen voorzichtiger zijn met terugkeren naar hun werk speelt een rol. De personeelstekorten trekken een zware wissel op het personeel. "Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk de laatste maanden toegenomen. Mensen kunnen er tegenop zien om in een hectische werksetting waar collega’s druk zijn weer te gaan werken en blijven langer thuis", aldus Roelen.

Verder speelt langdurige Covid volgens Arbo Unie maar een kleine rol bij het verzuim. "Het aantal mensen dat met long Covid thuis zit is niet heel groot en groeit niet".

Lees over ziekteverzuim en de personeelstekorten ook: