Met voorzieningen als een zwemparadijs, zeven zwembaden en een waterval moet het gloednieuwe cruiseschip Icon of the Seas van rederij Royal Caribbean een van de meest opvallende cruiseschepen op de markt worden. Maar liefhebbers van betaalbare vakanties zullen vooral opkijken van de prijs van een cruise met het nieuwe vaartuig, dat in 2024 het grootste cruiseschip ter wereld zal zijn.

Naarmate de vraag naar cruises toeneemt, stijgen ook de tarieven: in 2024 zullen de kosten van een vakantie op zee naar verwachting voorbij het niveau van 2019 schieten. Cruisemaatschappijen als Carnival en Royal Caribbean melden nu een toenemende vraag en oplopende prijzen voor eind 2023 tot volgend jaar.

Een deel van het succes van Royal Caribbean kan worden toegeschreven aan de Icon, het aanstaande grootste cruiseschip ter wereld, dat al “voor een enorme vraag tegen geweldige tarieven heeft gezorgd”, zei Michael Bayley, bestuursvoorzitter van Royal Caribbean International, in mei in een update voor beleggers.

Foto: Brittany Chang/Insider, Royal Caribbean International

Reizigers houden van nieuwe, glimmende voorwerpen, en cruiseschepen zijn geen uitzondering. Hierdoor hebben nieuwe schepen over het algemeen een “forse prijspremie die historisch gezien tussen de 20 procent en 50 procent ligt”, vertelde analist Patrick Scholes van Truist Securities in oktober aan Insider. Hij gelooft dat het “voor de Icon minstens 50 procent is, zo niet meer.”

"Je ziet ongelooflijke prijzen voor de Icon," aldus Scholes. "Ik was zeker verrast door het prijsniveau."

Volgens de website van Royal Caribbean begint de goedkoopste reis met de Icon in 2024 bij ongeveer 260 dollar (ongeveer 243 euro) per dag, voor in totaal 1.820 dollar (ruim 1.700 euro) per persoon. Daarvoor maak je een cruise van zeven nachten in februari in een binnenhut.

De tarieven lopen op tot ruim 7.580 dollar (7.087 euro) per persoon voor een luxe suite tijdens een cruise van zeven nachten eind maart. (De suites voor deze reis zijn al uitverkocht.)

Foto: Royal Caribbean International, Brittany Chang/Insider

Ondanks de nadelen lijkt het erop dat reizigers niet kunnen wachten om op het nieuwe megaschip te varen. Royal Caribbean beleefde haar grootste reserveringsdag ooit toen het in oktober 2022 reserveringen openstelde voor de Icon of the Seas — voordat het schip zelfs maar was voltooid.

En gedurende heel 2023 heeft de cruisemaatschappij deze vraag vastgehouden: het is “verreweg het bestverkochte product dat we in de geschiedenis van ons bedrijf hebben gelanceerd”, zei Bayley eind oktober in een toelichting voor beleggers. Hij herhaalde daarmee wat hij ook in februari al zei.

Reizigers kunnen naast de standaardtarieven voor de accommodatie nog veel geld uit te geven aan boord. Zo beschikt het nieuwe schip over 22 eetgelegenheden, waarvan ongeveer de helft 'specialiteiten' zijn, waarvoor een meerprijs geldt.

LEES OOK: Wonen op de oceaan: hutten voor nieuw cruiseschip moeten $100.000 gaan kosten – dit krijg je, als je daarmee reis om de wereld maakt