Ruim de helft van zo’n 13.500 Nederlandse bedrijven denkt binnen maximaal 6 maanden terug te zijn op het omzetniveau van voor de coronacrisis.

Agro-, water-, energie- en ICT-bedrijven zijn het meest optimistisch over omzetherstel.

In de horeca en cultuursector duurt het herstel naar verwachting het langst.

Nederlandse bedrijven lijken redelijk optimistisch over het herstel van de omzet na de coronacrisis. Ruim de helft van zo’n 13.500 bedrijven die werden ondervraagd tussen half mei en half augustus denkt binnen maximaal 6 maanden terug te zijn op het omzetniveau van voor de coronacrisis.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam.

In de zogenoemde Nederlandse Innovatiemotor 2020 komt naar voren dat iets minder dan één op de vijf bedrijven verwacht dat het langer dan twaalf maanden zal duren voordat de omzet weer op hetzelfde niveau is als vóór de coronacrisis.

Driekwart van de bedrijven ziet de omzet binnen maximaal een jaar herstellen, maar per sector zijn er wel forse verschillen, zo valt op te maken uit onderstaande overzicht van tien sectoren.

In sectoren als de landbouw, energie en water, en de ICT-branche gaat het herstel naar verwachting het snelst. Cultuur, horeca, recreatie & sport zien de omzetdip het langst duren.

Innovatie: inzetten cloud computing, e-commerce en big data

Wat betreft het innovatiebeleid blijkt dat bedrijven vooral inzetten op de toepassing van nieuwe technologieën.

Als je kijkt naar verschillende sleuteltechnologieën, dan bestaat de top 3 van toepassingen waar bedrijven zich mee bezig houden uit cloud computing, e-commerce en big data.

Artificiële intelligentie staat met vijfde plaats nog redelijk in de kinderschoenen en robotica komt zelfs op een zevende plaats.

Op sectorniveau zijn het vooral bedrijven uit de agro-, water- en energiesector, plus ICT-bedrijven, die aangeven dat een substantieel deel van de omzet komt uit producten die fundamenteel nieuw zijn voor de markt.

LEES OOK: ‘Artificiële intelligentie wordt bepalend voor het succes van Nederland en Nederlandse ondernemingen, daar hoor je Mark Rutte te weinig over’