Het Verenigd Koninkrijk heeft geen euro en de zee scheidt de Britten van het Europese vasteland.

Toch voelt het land voor Nederlanders redelijk dichtbij en vertrouwd aan. Na Duitsland, Frankrijk en België is het Verenigd Koninkrijk de grootste exportpartner van Nederland.

Juist die schijnbare vertrouwdheid is echter een belangrijke valkuil als je zaken wilt doen in het Verenigd Koninkrijk. Waar moet je op letten als Nederlander?

“Mensen denken vaak: ik spreek de taal, kijk veel naar de BBC en ik ben dol op Britse humor, dus dat komt zeker goed”, vertelt Ilse van den Meijdenberg, die met haar bedrijf Antz UK meets Antz NL handel tussen Nederlandse- en Britse bedrijven bevordert.

Hoewel Nederlanders over het algemeen goed Engels spreken, is de taal toch een groter probleem dan je denkt. “Nederlanders overschatten zichzelf. De echte vaktaal die nodig is voor een goede zakenrelatie beheersen ze vaak te weinig.”

Miscommunicatie

Ook als we de taal tot in de puntjes beheersen, is elkaar goed begrijpen lastig. Nederlanders staan bekend om hun directheid, terwijl Britten zich juist bij uitstek bedienen van subtiele hints. Te subtiel vaak voor Nederlanders.

Voor de nuchtere Nederlander vergt het interpreteren van Britse codes expertise en ervaring. Dat blijkt ook uit het onderstaande lijstje uit het boek Looking for work in the United Kingdom.

Britse humor

Waar Nederlanders en Britten elkaar wel in kunnen vinden is de humor.

“De Britse humor valt in de smaak bij Nederlanders, dit is zeker niet overal het geval”, vertelt Michiel van Deursen van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. Dit is een van de redenen waarom de samenwerking tussen Nederlanders en Britten redelijk soepel gaat.

Van den Meijdenberg merkt op dat je als buitenlander wel uit moet kijken, wanneer je zelf je moppentrommel open trekt. “Hoewel Britten niet vies zijn van een beetje zelfspot is het niet de bedoeling dat je als buitenlander hieraan mee doet.”

Dresscode: Gentlemen’s Club

Britten staan niet echt bekend om hun smaakvolle outfits, maar ze kleden zich in het bedrijfsleven vrij formeel. “Op de zaak loopt iedereen erbij als op de Gentlemen’s Club, mantelpakjes voor vrouwen en mannen in maatpak” vertelt Van den Meijdenberg.

Voor mannen zijn er strikte ‘regels’, bijvoorbeeld een overhemd met een zakje voorop kan echt niet en je zult geen Brit zien met een gestreepte stropdas. Vrouwen zijn iets vrijer in hun kledingkeuze, ook hangt het heel erg af van de branche waarin je werkt. In The City bijvoorbeeld, het hart van de Britse bankenwereld, word je naar huis gestuurd als je een andere kleur schoenen draagt dan zwart.

Van den Meijdenberg: “En er wordt erg veel waarde gehecht aan manieren. Zo wordt een bedankje na een gesprek erg op prijs gesteld, al is het maar een korte kennismaking.” Het mag tegenwoordig gewoon met een e-mailtje natuurlijk.

Schotten lijken nog meer op Nederlanders

Er zijn natuurlijk altijd obstakels die overwonnen moeten worden, maar Van den Meijdenberg is erg positief over de Nederlands-Britse samenwerking: “Het Verenigd Koninkrijk biedt veel mogelijkheden voor Nederlanders. Britten zeggen het makkelijkst zaken te doen met Nederlanders, daarnaast is Nederland voor hen een brug naar Europa.”

En de mensen die echt niet uit de voeten komen met de impliciete boodschappen en droge humor kunnen altijd nog naar Schotland. “Hoe verder je naar het Noorden van het eiland gaat, hoe meer ze op ons lijken. In Schotland zijn ze bijvoorbeeld al veel directer in de omgang, hier vinden de meeste Nederlanders snel aansluiting bij”, aldus Van Deursen.

LEES OOK: 7 tips om pijnlijke fouten te voorkomen tijdens gesprekken met Engelstalige collega’s en relaties