Telecombedrijf KPN blijft de merknaam XS4ALL toch behouden, zo heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Daarmee komt er voorlopig toch geen einde aan de merknaam achter een van de eerste Nederlandse internetproviders voor consumenten. CEO Joost Farwerck had na veel juridische strijd de deur uiteindelijk toch nog op een kiertje gehouden.

Eind vorig jaar besloot de rechter nog dat KPN door mocht gaan met de plannen om XS4ALL op te heffen. De ondernemingsraad van XS4ALL was naar de Ondernemingskamer gestapt, maar die stelde KPN in het gelijk.

Farwerck gaf wel aan in het nieuwe jaar in gesprek te willen met medewerkers. “Ik wil in het begin van het nieuwe jaar onderzoeken hoe we hier samen een succes van kunnen maken”, zo stelde hij in een bericht. Ook de ondernemersraad beraadde zich nog op vervolgstappen om te proberen het iconische merk toch te behouden.

Het merk blijft voortbestaan, maar actievoerders vinden het een slechte deal

Hoewel een einde van XS4ALL zo goed als zeker leek, bleef er voor de trouwen fans en medewerkers door de toezeggingen toch een sprankje hoop. Die hoop lijkt nu dus uit te komen, maar het is maar de vraag of er voor de echte trouwe abonnees niet alsnog te veel verandert.

Volgens een woordvoerder van KPN blijft het streven namelijk om de techniek en organisatie achter XS4ALL te integreren binnen KPN. De dienstverlening aan klanten verandert daarbij, voorlopig, niet. Klanten van XS4ALL zullen ook zoveel mogelijk door dezelfde medewerkers geholpen worden.

Actievoerders van het comité XS4ALL Moet Blijven hebben via een crowdfundactie geld al bijeen gehaald om een eigen nieuwe provider, Freedom Internet, op te zetten. Die crowdfunding had na een dag al anderhalf miljoen euro opgeleverd en uiteindelijk is “binnen slechts drie dagen en vijf uur het maximumbedrag opgehaald van 2.5 miljoen euro”.

In een persbericht laat XS4ALL Moet Blijven weten dat de nieuwe provider eind maart klaar is om de eerste klanten aan te sluiten. Het comité schrijft "teleurgesteld" te zijn dat KPN de integratie op deze manier voortzet. Het plan wordt door de actievoerders beschouwd "als nog slechter dan het simpelweg direct opheffen van XS4ALL". Zij vinden dat klanten "een rad voor ogen wordt gedraaid".

Tientallen medewerkers van XS4ALL hadden al aangegeven over te willen stappen naar Freedom Internet.

LEES OOK: Actiecomité XS4All haalt via crowdfunding in een paar dagen €2,5 miljoen op

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl