Vorige week onthulde het Chinese techbedrijf Xiaomi de CyberOne tijdens een live-evenement in Beijing. De mensachtige robot liep over het podium en leek te communiceren met Lei Jun, de CEO van het bedrijf. 

Daarmee is Xiaomi Tesla voor met het bouwen van een functionele mensachtige robot. Maar het ontwerp voor zijn CyberOne-robot lijkt griezelig veel op de ‘Optimus’, zoals Musk de Tesla Bot noemt.

Tesla zal naar verwachting in september meer details onthullen over zijn eigen robot tijdens de tweede jaarlijkse AI-dag van de autofabrikant. Elon Musk heeft gezegd dat Tesla tegen die tijd verwacht een Optimus-prototype klaar te hebben. Het evenement wordt op 30 september gehouden.

Tot die tijd zou de nieuwe robot van Xiaomi enig inzicht kunnen geven in wat we van de Tesla Bot kunnen verwachten. 

Hoewel bij de onthulling van Tesla's robot een man in een spandexpak te pas kwam, deelde Musk ook verschillende foto's van het conceptontwerp op het AI-evenement van vorig jaar.

Tesla Bot - Optimus
Tesla Bot - Optimus
Tesla

Net als Tesla's Optimus is de CyberOne 1,80 meter lang. De robot heeft ook hetzelfde zwart-witte, minimalistische ontwerp, inclusief een LED-scherm in plaats van een gezicht. De CyberOne lijkt echter wel iets omvangrijker.

De CyberOne met Xiaomi CEO Lei Jun.
De CyberOne met Xiaomi CEO Lei Jun.
Xiaomi

Xiaomi zegt in zijn persbericht dat de robot menselijke emoties kan detecteren, een functie die Musk heeft onderzocht. Maar Musk gaat nog een stapje verder, want hij beweert dat de Tesla Bot uiteindelijk een unieke persoonlijkheid kan ontwikkelen en zelfs een vriend kan worden.

Lees ook: Tesla Bot moet kunnen dienen als vriend door een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, zegt Elon Musk

CyberOne kan zich voortbewegen met een topsnelheid van ongeveer 5 kilometer per uur, net iets minder dan Tesla's geplande snelheid van 8 kilometer per uur. In tegenstelling tot de Optimus heeft CyberOne vingerloze handen die open en dicht kunnen, maar verder niet veel lijken te doen.

Kopieerapparaat Xiaomi

Het Chinese bedrijf staat erom bekend dat het de ontwerpen van andere techbedrijven steelt. In de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf herhaaldelijk smartphones en interne updates uitgebracht die bijna niet te onderscheiden zijn van Apple's iPhones en iOS-software. In 2014 beschuldigde Johnny Ive, voormalig Apple chief design officer, Xiaomi van "diefstal". Xiaomi-medeoprichter Lin Bin ontkende destijds.

Vorig jaar streefde Xiaomi Apple voorbij en werd het 's werelds op één na grootste smartphoneverkoper op basis van verscheepte telefoons. In het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf de winst met ruim 80 procent zien kelderen. Het bedrijf had last van de strikte lockdownmaatregelen in China tegen het coronavirus, waardoor de verkoop van smartphones hard werd geraakt. Ook wereldwijd werden minder smartphones verkocht.

In tegenstelling tot Tesla lijkt Xiaomi geen plannen te hebben om de CyberOne in een soort menselijke butler te veranderen. In zijn persbericht zegt het bedrijf dat de robot "zal leiden tot meer toepassingsscenario's op andere gebieden", waarbij wordt benadrukt dat de robot meer zal fungeren als een marketingtool dan als een echt product.

LEES OOK: Japanse onderzoekers hebben een menselijk huidlaagje voor robots gemaakt, om ze nog meer op mensen te laten lijken: kijk zelf!