• Tijdens de feestelijke opening van Tesla’s nieuwe Gigafactory in Texas, gaf Elon Musk een speech vol aankondigingen en beloftes.
  • Volgens de topman werkt het bedrijf aan een op zichzelf staande robottaxi en zou de Tesla Bot volgend jaar al in productie kunnen gaan.
  • Iets specifieker was hij over de productiestart van de Cybertruck, de Semi en de nieuwe Roadster. Alle drie gaan volgend jaar in Austin in productie.
  • Lees ook: Spectaculaire dronebeelden tonen hoe Tesla de Model Y bouwt in de nieuwe Gigafactory in Duitsland

Tesla kreeg er in de afgelopen paar dagen enorm veel productiecapaciteit bij. De autofabrikant opende vorige maand de Gigafactory in Berlijn voor productie en deed vannacht hetzelfde voor de Gigafactory in Austin, Texas. Dat ging natuurlijk gepaard met een feestje en een speech van grote baas Elon Musk.

Tijdens die speech nam Musk onder andere de historie van de eerste Roadster tot nu toe door. Maar hij keek ook naar de toekomst, en als we de CEO mogen geloven gaat Tesla heel, heel hard groeien.

Musk heeft namelijk de ambitie om met Tesla het grootste bedrijf in de historie van de mensheid op te bouwen. Die schaal is volgens hem nodig om er daadwerkelijk voor te zorgen dat de mensheid overstapt op duurzame energie. Een tijdspad voor deze groei gaf hij niet.

De eerste stap is al wel gezet, want Austin is sinds vannacht het hoofdkwartier van Tesla. Volgens Musk was Californië een prachtige locatie, maar is die simpelweg te klein geworden voor het bedrijf en diens ambities.

Tesla Cybertruck, Semi en Roadster volgend jaar in productie in Austin

Musk was verrassend specifiek over de productie van de Cybertruck, de Semi en de nieuwe Roadster. Als we de topman mogen geloven, gaan deze drie voertuigen volgend jaar in productie in Austin.

De Semi en Cybertruck zijn ondertussen meerdere keren vertraagd, onder andere door problemen met de gelimiteerde productie van het aantal benodigde accucellen. Dat lijkt nu opgelost met de opening van de Texaanse Gigafactory, want daar bevindt zich Tesla's grootste accucellenfabrikagelijn.

En daarmee was Musk, gekleed als typische Texaan met cowboyhoed en zonnebril, nog niet klaar over de productie. Hij hoopt namelijk dat de Tesla Bot, de menselijke robot die eentonige en vervelende taken van de mens over moet nemen, ook volgend jaar in productie zou kunnen gaan. De ontwikkeling hiervan zou volgens hem op schema liggen.

Lees ook: Tesla Bot moet kunnen dienen als vriend door een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, zegt Elon Musk

Overigens beloofde Musk dat de Tesla Bot ongevaarlijk zal zijn: "geen Terminator-achtige dingen", zei hij.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt Tesla binnenkort met nóg een robot: een robottaxi, in dit geval. Veel onthulde Musk er niet over. Hij liet weten dat het een "dedicated robot taxi" gaat worden en dat hij er heel futuristisch uit gaat zien. Daar kunnen we dus uit opmaken dat het een compleet nieuw voertuig wordt naast het bekende aanbod.

Geen deurhendels meer voor de Cybertruck

Musk sloot de speech af met de aflevering van de eerste in Texas gebouwde Tesla's. Hierbij reed er een stoet elektrische auto's over het podium, gevolgd door de Cybertruck. Die stopte op het podium terwijl Musk verkondigde dat ze het raam nog een keer stuk zouden slaan. Maar designer Franz von Holzhausen, die de truck bestuurde, was helaas zijn hamer vergeten.

Toch gaf het geacteerde stukje een klein inzicht op het mogelijke productiemodel van de Cybertruck. Musk haalde namelijk nog een detail aan: de truck heeft geen deurhendels meer. "Wie heeft er deurhendels nodig? De auto herkent wanneer je in de buurt bent en wanneer hij zijn deuren voor je open moet doen", legde Musk uit.

Nu hebben we Musk vaker zo positief gezien, maar het is alweer wat langer terug dat hij zoveel beloftes en verwachtingen tegelijk deelde. Dit komt mede doordat hij er vaker op is betrapt dat zijn voorspelling niet, of veel later dan verwacht uitkomen. Wat hij tijdens zijn speech zei, zouden we daarom niet al te letterlijk moeten nemen.

Bekijk de hele show hieronder:

LEES OOK: Tesla levert record aantal auto’s af bij de start van 2022, ondanks problemen met toelevering onderdelen