De menselijke robot komt telkens een stapje dichterbij. Japanse wetenschappers hebben donderdag de resultaten van een studie gepubliceerd waarbij menselijke huidlaagjes zijn gekweekt voor robots.

“We hebben aangetoond dat menselijk huidweefsel gebruikt kan worden als ‘coating’ voor robots”, vertelt ingenieur en onderzoeksleider Shoji Takeuchi van de universiteit van Tokio tegen Insider. “Hierdoor wordt het mogelijk om robots meer op mensen te laten lijken.”

Om de huid te kweken, hebben de onderzoekers levend celmateriaal en een robotvinger gebruikt.

Volgens Takeuchi is het huidlaagje 1,5 millimeter dik en bestaat het alleen uit epidermis en dermis, de twee bovenste lagen van de menselijke huid. “Het lijkt niet op perfecte huid”, geeft Takeuchi aan. Zo ontbreken er zenuwcellen, haartjes en nagels. “Wel is het zo dat de huid uitrekt en samentrekt als de vinger beweegt, waarbij je rimpeltjes ziet. Mijn persoonlijke indruk is dat het er realistischer uitziet dan als je siliconenhuid gebruikt.”

De robotvinger met huid. Foto: Shoji Takeuchi

Experts op het gebied van robotica proberen al jaren om robots meer op mensen te laten lijken, maar ze zijn er nog niet in geslaagd om echte huid goed te laten aansluiten op onregelmatige oppervlaktes, zoals de handstructuur van robots.

"Met onze methode zijn we erin geslaagd om huid direct rond het vingeroppervlak van de robot te kweken, waardoor je een naadloze aansluiting krijgt", aldus Takeuchi tegen Insider.

Toch is het huidlaagje van de robot zwakker dan natuurlijke, menselijke huid. En het weefsel moet continu onderhouden worden. Takeuchi en zijn collega's willen nu een vervolgstudie doen om te kijken hoe het huidweefsel langer goed kan blijven. Ze willen ook nieuwe elementen toevoegen, zoals haarvaten.

LEES OOK: Tesla Bot moet kunnen dienen als vriend door een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, zegt Elon Musk