• Xiaomi heeft aangekondigd elektrische auto’s te gaan maken.
  • De Chinese elektronicagigant stopt 1,2 miljard euro in een dochterbedrijf om te beginnen met de ontwikkeling.
  • Xiaomi lijkt daarmee Apple en Huawei te volgen, die ook zouden werken aan een elektrische auto.

De Chinese smartphonemaker Xiaomi gaat elektrische auto’s maken. Daar steekt het bedrijf, dat ook andere elektronica produceert, de komende tien jaar ongeveer 8,5 miljard euro in.

In eerste instantie krijgt een losstaande divisie ongeveer 1,2 miljard euro voor de ontwikkeling van ‘slimme voertuigen’, liet het bedrijf weten in documenten die bij de beurs werden ingediend.

Vorige week lekte al uit dat Xiaomi interesse zou hebben in het maken van elektrische auto’s, waarna de prijs van het aandeel Xiaomi flink steeg.

Xiaomi lijkt zijn Amerikaanse branchegenoot Apple te volgen, die ook zou werken aan een zelfrijdende elektrische auto. Ook telecomconcern en smartphonemaker Huawei zou de markt voor elektrische auto’s op willen.

Die bedrijven rekenen erop dat auto’s steeds meer verbonden worden met elkaar en andere zaken zoals verkeerslichten, en steeds autonomer gaan rijden. Daardoor zien de techbedrijven kansen om de strijd met gewone automakers aan te gaan.

Xiaomi opent winkels in Nederland

Xiaomi is opgericht in 2010 door de Chinese internetondernemer Lei Jun en uitgegroeid tot de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, na Apple en Samsung.

Ook in Nederland timmert het merk aan de weg. In 2020 opende Xiaomi onder meer een winkel in Rotterdam. Meer vestigingen zijn gepland.

Lees ook op Business Insider

“Ik zal niet bescheiden zijn. Wij willen nummer 1 worden”, zei Daisy Hu, landenmanager voor de Benelux, in gesprek met Business Insider Nederland.

Xiaomi staat bekend om de goede prijs-prestatieverhouding. Kopers krijgen veel smartphone voor relatief weinig geld vergeleken met concurrenten als Apple en Samsung.

Daarnaast verkoopt Xiaomi honderden slimme apparaten, van fitnesstrackers en beveiligingscamera’s tot waterkokers en elektrische vouwfietsen. En straks dus misschien ook elektrische auto’s.

LEES OOK: Dit is Xiaomi, de Chinese smartphonemaker die in het gat springt van Huawei: ‘Wij willen nummer 1 worden in Nederland’