Premium content ophalen
  • Xiaomi is een Chinese fabrikant van smartphones en andere slimme apparaten die in 2019 is neergestreken in Nederland.
  • In Spanje is Xiaomi in drie jaar uitgegroeid tot marktleider op telefoongebied. Het Chinese bedrijf wil dat kunstje herhalen in Nederland.
  • Vorig jaar opende Xiaomi een winkel in Rotterdam, midden in de coronapandemie. Er staan meer winkels op de planning, onder meer in Amsterdam en Den Haag.
  • “Ik zal niet bescheiden zijn. Wij willen nummer 1 worden”, zegt Daisy Hu, landenmanager voor de Benelux, in gesprek met Business Insider.

Ruben Middel moet licht bukken om de lijvige doos aan te pakken. Het is 2 oktober 2020 op de Rotterdamse Lijnbaan. De 34-jarige software-ontwikkelaar is de tweede betalende klant van de zojuist geopende Xiaomi-winkel, de eerste in Nederland. Als prijs wint hij een elektrische step van het Chinese merk ter waarde van 530 euro.

Die had hij nog niet in zijn verzameling. Een paar dagen voor de opening plaatst Middel een foto op Facebookpagina met zijn collectie Xiaomi-spullen: een smartphone, elektrische tandenborstel, robotstofzuiger, waterkoker, zelfs een wc-borstel.

“Ik heb ongeveer honderd producten, waarvan zo’n zestig verschillende. Van een aantal heb ik er meer, zoals slimme lampen en deursensoren”, zegt Middel. 

Premium content ophalen