• D66’er Wouter Koolmees legt zijn functie als demissionair minister van Sociale Zaken tijdelijk neer.
  • Koolmees is benoemd als nieuwe informateur naast VVD’er Johan Remkes.
  • De D66-minister keert sowieso niet terug in een nieuw kabinet.

D66’er Wouter Koolmees legt zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Hij keert ook niet terug in een nieuw kabinet.

Dat heeft partijleider Sigrid Kaag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

Volgens Kaag heeft ze gekozen voor de “beste kandidaat” als formateur. “Hij kan autonoom en vrij opereren.” Ze heeft ook gekozen voor Koolmees omdat er “haast” geboden is met de vorming van een kabinet. “Het optimistische scenario is dat we er snel moeten kunnen uitkomen met een dun regeerakkoord”, zei Kaag.

Dat moet mogelijk zijn omdat er al “heel veel” ligt waar de vier partijen mee aan de slag kunnen. Het gaat dan volgens Kaag om het document dat VVD en D66 deze zomer hebben geschreven. Maar ook om het resultaat van de werkzaamheden van informateurs Tjeenk Willink en Hamer.

De D66-leider noemde onder meer onderwijs, klimaat, aanpak ongelijkheid, onderwijs, Europa en stikstof als belangrijke onderwerpen voor de formatie. "Wij willen een progressief beleid."

Ze waarschuwde dat het "niet makkelijk" gaat worden om tot een kabinet te komen met VVD, CDA en ChristenUnie. Maar de burger is volgens haar meer gediend bij een partij die verantwoordelijkheid neemt dan een die binnen een jaar nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Kaag: terecht dat D66 drankroddel over Remkes heeft teruggenomen

Kaag noemde het verder "zeer terecht" dat haar partij opmerkingen van mogelijk overmatig drankgebruik aan het adres van informateur Remkes "direct heeft teruggenomen". De roddel is niet door haarzelf of door haar secondant Rob Jetten de wereld in geholpen, benadrukt zij.

Een voorlichter had off the record tegen journalisten gesuggereerd dat Remkes mogelijk drank op zou hebben gehad tijdens de onderhandelingen maandag met de leiders van VVD, D66 en CDA.

Het ging om een achtergrondgesprek waarin nader werd ingegaan op uren durende gesprekken. De NOS zette de suggestie van de D66'er op zijn website. Het hoofd voorlichting van de partij zei later dat het niet zo bedoeld was en nam de woorden terug.

Kaag richtte zich aan het begin van haar bijdrage aan het formatiedebat in de Tweede Kamer rechtstreeks tot Remkes, met wie zij naar eigen zeggen ook al had gebeld over de kwestie. Openlijke excuses maakte zij evenwel niet. Zij werd over de zaak aangevallen door SP en PVV.

LEES OOK: Wopke Hoekstra speelt open kaart met de Tweede Kamer: hij belegde ook voor zijn pensioen via het belastingeiland Guernsey