Het blauwe pak blijft onverminderd populair bij onze politici. Zo kozen alle landelijke mannelijke lijsttrekkers bij het RTL-debat onlangs in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen voor een donkerblauw pak.

Zwart en grijs, zoals eerdere premiers als Jan-Peter Balkenende en Wim Kok veelvuldig droegen, zijn grotendeels verdwenen uit de politieke arena. Sander Lusink van kledingbedrijf Oger aan de P.C. Hooftstraat kleedt de huidige minister-president Mark Rutte en volgens hem is de kiem van de voorkeur voor blauwe pakken gelegd bij het beruchte televisie-debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Nixon en Kennedy in 1960:

“Een onderzoeksbureau heeft in die tijd mensen naar dat presidentiële debat laten kijken – op zwart-wit-televisie natuurlijk – zonder het geluid aan. Vervolgens moesten de deelnemers kiezen wie ze het beste over vonden komen. Kennedy won, hij droeg een blauw pak dat op tv zwart leek. Nixon daarentegen droeg een beige pak en dat vonden veel mensen onbetrouwbaar overkomen. Een lichte kleur komt minder serieus over, waardoor miljoenen mensen hem als minder bekwaam zagen.”

“Vervolgens gingen ze onderzoeken: wat doet kleur eigenlijk met mensen?”, vervolgt Lusink. “Een donker pak was het meest betrouwbaar, maar zwart komt al gauw somber over. Iets dat je draagt naar een begrafenis of juist tijdens het uitgaan. Donkerblauw is rustiger voor het oog. Om toch vurig over te komen, en dat zag je ook bij Clinton en Trump, wordt het blauwe pak vaak gecombineerd met een rode das. Die geeft het geheel toch meer flair, zo van: ik kan dit land leiden, ik vecht voor jullie.”

De privéwensen van Mark Rutte

Ook Mark Rutte heeft die les goed in de oren geknoopt, zegt Lusink: "Het is een beetje een hand in eigen boezem steken, omdat we hem zelf kleden, maar Mark Rutte is de best geklede politicus van Nederland."

Dat is geen opschepperij, want ook Vanity Fair riep in 2013 Rutte uit tot derde best geklede politiek leider ter wereld. Net ná David Cameron en Laura Chinchilla en vóór Barack Obama. “Hij heeft de strenge privéwens dat hij graag ingetogen gekleed wil worden. Altijd een donker pak, blauwe das, geen pochet. Merken en stoffen van hoge kwaliteit: kenners zien dat. Die zeggen aan de hand van zijn boord: hé, dat heeft hij daar en daar in Napels laten maken.”

Welke kleur blauw?

Er is niet één kleur blauw het beste en er zijn zelfs ook andere kleuren mogelijk, vertelt pakkenexpert Lusink: "Zo zijn, zeker met de zomer in aantocht, azuurblauw en pastelkleuren interessant – maar ook marineblauw. In de combinatie wol of linnen heb je dan toch weer wat anders”..

Maar toch zijn er volgens Lusink wel belangrijke verschillen tussen blauwe pakken om goed in de gaten te houden. "Als je dan voor donkerblauw gaat, dan raad ik wel aan om voor marine- of azuurblauw te gaan. Géén lichtblauw, dat oogt vaak goedkoop. Het werkt hetzelfde als het beige: je wilt niet té opvallend gekleed zijn. Dan gaan mensen toch snel denken: wat is dat voor man? Donkerblauw is dé uitverkoren kleur om goed voor de dag te komen."

En dat weten behalve Mark Rutte ook Sybrand Buma, Thierry Baudet, Jesse Klaver, Klaas Dijkhoff, Lodewijk Asscher en Geert Wilders maar al te goed.

Lees meer over mode en kleding: