Huiseigenaren die een woning willen kopen of verkopen, zijn erop gebrand om snel te handelen.

Uit een regionale analyse blijkt dat verkooptijden steeds korter worden.

Volgens onderzoeksbureau Dynamis willen woningeigenaren snel transacties afronden in verband met de economische onzekerheid.

Huiseigenaren zijn behoorlijk druk bezig gebleven met de aan- en verkoop van woningen in het tweede kwartaal van dit jaar. Eerder deze maand bleek uit cijfers van makelaarsclub NVM dat er tijdens de lockdown bijna 38.000 woningen door NVM-makelaars zijn verkocht. Huiseigenaren lijken daarbij steeds meer haast te hebben.

Uit een donderdag gepubliceerde analyse van onderzoeksbureau Dynamis op regionaal niveau blijkt dat de verkooptijd van woningen nieuwe records heeft bereikt.

“Zowel kopers als verkopers voelen steeds meer de urgentie om de transactie plaats te laten vinden, gedreven door zowel de economische onzekerheid door corona als de aanhoudende krapte op de woningmarkt”, meldt Dynamis.

Uit onderstaande infographic blijkt dat de gemiddelde verkooptijd het afgelopen kwartaal in de provincies Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Groningen minder dan 30 dagen bedroeg.

Lees ook op Business Insider

Bron: Dynamis
Bron: Dynamis

Zorg om mogelijke terugval huizenmarkt

Gemiddeld verwisselden woningen voor 335.000 euro van eigenaar in het tweede kwartaal van dit jaar, zo bleek eerder deze maand uit de NVM-cijfers. Ruim de helft van de huizen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand gedaan.

De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal 8,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar was de stijging beperkter met een plus van 2,1 procent.

Mogelijk gaan de huizenprijzen komende jaren wel dalen als gevolg van de coronacrisis.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde vorige maand dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt lijkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk niet te ontkomen. De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. Economen van ABN Amro komen tot een vergelijkbare conclusie.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: Amsterdam koelt af, Almere booming