Vier Zwitserse bankiers worden ervan beschuldigd om via een Russische cellospeler miljoenen euro’s te hebben witgewassen voor de Russische president Vladimir Poetin.

Zwitserse autoriteiten zien Sergey Roldugin, een concertcellist, als de spil in deze zaak. Hij zou volgens persbureau Reuters met hulp van vier lokale bankiers, die werken voor de Zwitserse tak van de Russische Gazprombank, illegaal 47 miljoen euro hebben doorgesluisd.

Dit zou Roldugin hebben gedaan in de periode 2014 en 2016. Volgens de Zwitserse autoriteiten zijn de stortingen van de verschillende geldbedragen die toen werden gedaan, niet te goed te verklaren.

Roldugin: peetvader en geldezel

De bankiers, drie Russen en een Zwitserse burger, verschenen afgelopen woensdag in een rechtbank in Zurich om zich te verantwoorden in deze zaak. Zij worden ervan beschuldigd onvoldoende zorgvuldig te werk zijn gegaan in het beoordelen van de herkomst van deze miljoenentransacties.

Het viertal mag in het kader van het Zwitserse recht niet geïdentificeerd worden. Eind maart wordt de uitspraak verwacht in deze zaak.

Roldugin is een bekende vriend van Vladimir Poetin en is de peetvader van zijn kinderen. Tegenover The New York Times liet hij eerder deze week weten een simpele muzikant te zijn, geen zakenman of miljonair. "Ik bezit geen miljoenen", zei Roldugin in een interview in 2014.

Toch laat de boekhouding van de Gazprombank, en de aanklacht in deze zaak, zien dat hij meer dan 47 miljoen euro op zijn rekeningen had staan, en zou hij ieder jaar zo'n 8 miljoen euro ontvangen hebben van niet te traceren bronnen.

Naast de 47 miljoen euro, zou Roldulgin volgens de Zwitserse autoriteiten op het punt staan om nog eens 10 miljoen euro jaarlijks over te maken naar andere rekeningen. Bedragen die "op geen enkele manier plausibel" te verklaren zijn "als Roldugin's eigen bezit".

Zwitserland volgt internationale gemeenschap

Als Russische president verdient Vladimir Poetin een jaarsalaris van rond de 100.000 euro. Zijn daadwerkelijke rijkdom zou vele malen groter zijn. Volgens onderzoek van Russische oppositieleider Alexei Navalny zou een van de woningen van Poetin aan de Zwarte Zee, 'Poetin's Paleis', alleen al 1 miljard euro waard zijn. Le Monde berekende vorig jaar dat een geldmachine achter de Russische president zo'n 4,5 miljard euro beheert voor de staatsman.

De Zwitserse zaak komt voort uit de onthullingen van de Panama Papers in 2017, die aangaven dat Roldugin miljoenen euro's witwaste via offshore-rekeningen en Zwitserse banken.

De Europese Unie legde zowel Roldugin als Poetin sancties op in een reactie op de Russische invasie van Oekraine. Hoewel Zwitserland zich doorgaans neutraal opstelt bij conflicten, heeft het deze sancties tegen prominente Russische figuren overgenomen.

Lees ook: Rusland heeft maar één tankfabriek die 20 tanks per maand produceert, terwijl de vraag 10 keer zo hoog is door de oorlog in Oekraïne