Sinds John Adams en first lady Abigail er 218 jaar geleden hun intrek namen, is het Witte Huis hét symbool voor de autoriteit en macht van de Amerikaanse president.

De kamers en zuilengalerijen hebben regeringen, toeristen, staatshoofden en beroemdheden zien komen en gaan. Sommige presidenten noemden het Huis zelfs “de beste openbare residentie” en een “gouden kooi”.

Wie het Witte Huis bezoekt, hetzij uit hoofde van zijn of haar functie, hetzij na clearance van een plaatselijke touroperator, zal mogelijk verbaasd zijn over de bescheiden omvang, helemaal vergeleken met de enorme monumenten en musea enkele blokken verder.

In 2017 vertelden enkele leden van Trump’s private Bedminster club tegen Golf magazine dat hij het Witte Huis maar een krot vond (a dump). De president ontkende later in een tweet deze opmerking te hebben gemaakt.  “Ik hou van het Witte Huis, één van de mooiste gebouwen die ik ooit heb gezien.”

Oud-diplomaat Chase Untermeyer, die vierenhalf jaar in het Witte Huis werkte, zei dat vooral de westelijke vleugel, de West Wing, “heel klein” is. “Het heeft weliswaar drie verdiepingen, maar het is niet groter dan een huis in een welvarende voorstad”, zei hij in 2015.

Bekijk hier de eeuwenoude architectuur, ornamenten en decoraties van het Witte Huis.


De reputatie van het Witte Huis is groter dan zijn werkelijke omvang, en al helemaal in vergelijking met andere iconische gebouwen in de Verenigde Staten.

Lees ook op Business Insider

Foto: Een magnolia in bloei op de South Lawn. Jason Reed/Reuters

Bron: White House Historical Association, Architectural Digest


Tussen het huis en het publiek op straat in Washington, ligt 72.843 vierkante meter omheind terrein.

Foto: Screenshot Google Maps

Bron: White House Historical Association


Vanaf de straat lijkt het gebouw behoorlijk groot.

Foto: 1600 Pennsylvania Avenue AP

De iconische kenmerken van het landhuis verraden dat het al 200 jaar lang het centrum van de macht is, en toch zijn die kenmerken kleiner dan je als argeloze bezoeker zou verwachten.

Foto: Het Witte Huis gereflecteerd in het meer. AP Photo/Jacquelyn Martin

Het landhuis zelf heeft een oppervlakte van 5.100 vierkante meter, dat is zo’n 30 procent van het gehele omheinde terrein. Van oost naar west is het een wandeling van 51 meter, ter illustratie: dat is driekwart van de spanwijdte van een Boeing 747.

Foto: Google Maps

Bronnen: White House Historical Association, Boeing


Naar schatting houden zo’n 90 mensen het Witte Huis in topconditie, daarnaast werken nog een paar honderd regeringsfunctionarissen in de kantoren van de West Wing.

Foto: Een persconferentie in de Rozentuin van het Witte Huis op 1 juni 2017. Joyce N. Boghosian/White House Flickr

Bron: Quora, Quora


Hoewel het onderhoud door de jaren heen duur en uitgebreid is geweest, hebben slechts een paar renovaties tot extra ruimte geleid.

Foto: De noordelijke zuilengalerij krijgt een verfbeurt. Andrew Harnik/AP

Het Witte Huis zoals wij dat kennen dateert van na 1812, in dat jaar brandden de Britten het gebouw tot op de grond toe af.

Foto: “De Presidentiële Woning” na de brand zoals geschilderd door George Munger, 1814-1815. George Munger/The White House Historical Association/Wikimedia Commons

De westelijke en oostelijke vleugels werden respectievelijk in 1902 en 1942 aangebouwd en tijdens een vier jaar durende renovatie die in 1952 afgerond werd, werd een stalen frame toegevoegd om het gebouw extra te stabiliseren.

Foto: Het Witte Huis omstreeks 1846. Library of Congress

Bron: White House


Het Witte Huis heeft drie vleugels die door twee zuilengangen met elkaar verbonden worden. De West Wing, waar het Oval Office is en waar de presidentiële staf werkt, telt drie verdiepingen. De East Wing, waar de first lady met haar staf werkt, telt twee verdiepingen. De residentie in het midden heeft twee kelderverdiepingen, een begane grond waar de onderhoudsstaf werkt, de State Floor waar officiële evenementen plaatsvinden en twee verdiepingen waar de presidentiële familie woont.

Foto: Persvoorlichter van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders loopt naar het “kiezelstrand” op de North Lawn. AP Photo/Andrew Harnik

Bron: The White House Museum


De State Floor telt verschillende kamers voor belangrijke ontvangsten waar het presidentiële koppel officiële bezoekers ontvangt en belangrijke evenementen houdt.

Foto: Wikimedia, ZooFari

De stijl verandert met elke president. Maar het was first lady Jacqueline Kennedy die opzien baarde door het landhuis te decoreren met historische kunst en antieke meubels. Daarmee heeft ze het interieur omgetoverd tot een geweldig en betekenisvol spektakel.

Foto: First lady Jacqueline Kennedy leidt CBS reporter Charles Collingwood in 1962 rond door het Witte Huis tijdens een tour die op nationale televisie werd uitgezonden. AP Photo

Bron: Architectural Digest


Die klassieke elementen van Kennedy zijn heden ten dage nog steeds terug te vinden in de belangrijkste vertrekken: schilderijen en behang van gekleurde zijde, zoals in een ontvangstkamer als de Green Room.

Foto: De Green Room. Andrew Harnik/AP

De vertrekken bieden de president en zijn echtgenote een pittoreske en intieme setting om diplomatiek bezoek te ontvangen.

Foto: President Trump en de first lady keuvelen wat af met de Franse president en diens echtgenote. D. Myles Cullen/White House Flickr

De belangrijkste zitvertrekken zijn ook meteen de meest zichtbare. Ze grenzen allemaal aan de centrale hal, Cross Hall.

Foto: President Barack Obama loopt door Cross Hall om zijn allereerste persconferentie te houden in de East Room. Maandag 9 februari 2009. Ron Edmonds/AP

De hal verbindt alle belangrijke salons, waaronder de Blauwe en Rode kamers. Die naar gelang het seizoen prachtig opgetuigd worden.

Foto: De Lower Cross Hall is opgetuigd met “sneeuwbalbogen” die opgebouwd zijn uit meer dan 6.000 ornamenten, en sneeuwpoppen die de gang versieren. 29 november 2016. Andrew Harnik/AP

De hoofdgang meet niet veel meer dan 5,4 bij 24 meter en is daarmee slechts 6 meter langer dan een bowlingbaan.

Foto: Andrew Harnik/AP

Bron: White House Museum, US Bowling


De East Room, met een oppervlakte van ongeveer 24 x 11 meter, wordt vaak gebruikt voor formele ceremoniën en als perszaal.

Foto: President Donald J. Trump spreekt tijdens het Wounded Warrior Project’s Soldier Ride D.C. evenement op 18 april 2019 in de East Room. Tia Dufour/White House Flickr

Bron:White House Museum   


De staatsbanketzaal herbergt veel officiële functies, zoals formele etentjes en staatsbanketten. De zaal heeft een oppervlakte van ongeveer 15 x 10 meter en biedt plaats aan 140 gasten.

Foto: Shealah Craighead/White House via Getty Images

Bron: White House Museum


De woning van de presidentiële familie is slechts één verdieping verwijderd van de belangrijkste ontvangstkamers. Toegankelijk via een privé-trap.

Foto: Een agent van de Geheime Dienst bewaakt de privé-trap naar de presidentiële woning. Al Drago/Getty Images

In de presidentiële woonvertrekken op de tweede en derde etage vind je de historisch meest belangrijke kamers van het landhuis.

Foto: Op de tweede etage bevindt zich de presidentiële slaapkamer. ZooFari/Wikimedia

Alle zes niveaus bij elkaar telt de residentie 132 kamers, 35 badkamers, 412 deuren, 147 ramen, 28 open haarden, 8 trappen en 3 liften.


De Yellow Oval Room is één van de grootste vertrekken van de residentie-etage en biedt ook ruimte voor intieme gesprekken met de gelukkigen die de eer hebben in dit privégedeelte van het Witte Huis te worden ontvangen.

Foto: President Ronald Reagan en zijn Nancy ontvangen koning Carl XVI Gustav van Zweden en zijn vrouw Silvia op 22 november 1988 in de Yellow Oval Room. David Hume Kennerly/Getty Images

Er zijn nog wat kleinere kamers die nóg intiemer zijn, zoals de Treaty Room. Hier te zien tijdens het WK Voetbal in 2011.

Foto: President Barack Obama, first lady Michelle Obama en hun dochters Sasha en Malia kijken tijdens het WK de match tussen Japan en de VS.  Official White House Photo Pete Souza

De Lincoln-slaapkamer is vernoemd naar president Lincoln die de kamer als kantoor gebruikte en wiens geest er naar verluidt nog steeds rondwaart. De Lincoln is een slaapvertrek voor gasten.

Foto: De in geel ingerichte Lincoln Bedroom. Bettmann/Getty Images

Bron: White House Historical Association, Business Insider


Dit iconische gastenverblijf werd voor het laatst in 2007 door first lady Laura Bush gepimpt, maar het staat alle presidentiële families geheel vrij om hun persoonlijke draai aan het interieur te geven.

Foto: Bill O’Leary/The Washington Post via Getty Images

Bron: White House Historical Association


Elke kamer in de West Wing herbergt een aparte regeringsfunctie.

Foto: Adam Lenhardt/Wikimedia

De Oval Office is 10,5 x 8,8 meter.

Foto: AP

Bron: The White House Historical Association


Sommige stukken van de West Wing lijken inderdaad op een doorsnee kantoorgebouw, compleet met foto’s van presidentiële inauguraties.

Foto: Foto’s van president Donald Trump’s inhuldiging sieren de muren in de gangen van de West Wing. Pablo Martinez Monsivais/AP

De Cabinet Room biedt plek aan 22 personen.

Foto: Alex Wong/Getty Images

De “Situation Room” in de West Wing is het kloppende hart van de regering. In feite is het niet één, maar een hele reeks kamers met een totale oppervlakte van 464 vierkante meter. Hier vergaderen de president en zijn topfunctionarissen van Defensie.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bron: White House Museum


Vergeleken met zijn blitse penthouse op Manhattan waar hij eerst woonde, biedt het Witte Huis Trump vooral een meer vintage en “compact” gevoel.

Foto: President Donald Trump kijkt uit een raam van de Oval Office REUTERS/Carlos Barria

Bron: Politico


En ondanks dat het echt kleiner is dan menigeen denkt, is het Witte Huis nog altijd het op 33 na grootste huis in de VS dat meer geschiedenis herbergt dan welk huis ook.

Foto: Gerald Herbert/AP

Lees meer over het Witte Huis: