• Ex-topman Martin Winterkorn gaat naar verluidt een schadevergoeding van 10 miljoen euro betalen aan Volkswagen, zo meldt Business Insider Deutschland.
  • De bedragen die zijn overeengekomen met de voormalig topman en andere oud-bestuurders hebben vooral een symbolische waarde.
  • Tegen enkele ex-leidinggevende, waaronder Winterkorn, lopen tevens strafrechtelijke onderzoeken.

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn gaat naar verluidt een schadevergoeding van 10 miljoen euro betalen aan het Duitse autoconcern, zo meldt Business Insider Deutschland.

De deal zou nog wel door de raad van commissarissen van Volkswagen moeten worden besproken. Ook zouden de aandeelhouders nog akkoord moeten gaan.

Winterkorn gaat de miljoenen betalen vanwege het dieselschandaal dat jaren geleden speelde bij de automaker. Hij stond destijds aan het hoofd van Volkswagen, maar heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de affaire.

Volgens Business Insider Deutschland, dat een conceptdocument van de schikking heeft ingezien, moeten oud-bestuurders elk minstens één miljoen euro aan VW overmaken om het hoofdstuk af te sluiten.

Gezien de enorme gevolgen van het dieselschandaal, hebben de bedragen vooral een symbolische waarde.

De tien miljoen euro die voor rekening komt van Winterkorn staat gelijk aan zijn vroegere jaarsalaris. Wel is het bedrag twee keer zo veel als dat voormalig Siemens-topman Heinrich von Pierer meer dan tien jaar geleden moest betalen in de nasleep van een corruptieschandaal.

Het autobedrijf zelf weigert commentaar te geven. Ook Winterkorn heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Sjoemelsoftware heeft VW miljarden gekost

Het schandaal kwam in 2015 aan het licht. Het bedrijf gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.

De kwestie heeft Volkswagen al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Volkswagen kondigde in maart al aan een schadevergoeding te eisen van Winterkorn en andere voormalige leidinggevenden, omdat ze hun plichten zouden hebben verzuimd.

Winterkorn is in de Verenigde Staten, waar de sjoemelsoftware werd ontdekt, ook aangeklaagd wegens fraude. Duitsland levert zijn ingezetenen echter niet uit. In Duitsland zelf loopt eveneens een strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-topman en andere vroegere bestuurders.

[activecampaign form=34]

Meer Volkswagen? Bekijk ook deze stukken eens: