Israëlische onderzoekers hebben in mei een zeventien jaar oude kwetsbaarheid gevonden in Windows DNS Server, een cruciaal systeem dat gebruikers naar de juiste informatie moet leiden.

Microsoft heeft het beveiligingslek de hoogste risicograad gegeven. Het softwarebedrijf heeft een patch uitgebracht en roept beheerders op die meteen te installeren.

Het gat kan worden gebruikt als springplank voor volgende aanvallen. Voor zover Microsoft nu weet, is het lek nog niet misbruikt.

Andere onderzoekers hebben vorige maand ook een lek gevonden in de veelgebruikte kantoorsoftware Microsoft Office, bekend van Word en Excel.

Een cruciaal systeem van softwarebedrijf Microsoft blijkt een groot gat in de beveiliging te hebben.

Het bedrijf heeft dinsdag een patch vrijgegeven en roept beheerders van computersystemen van bedrijven op die meteen te installeren, voordat kwaadwillenden binnen weten te komen. Het grote publiek hoeft niets te doen.

Het probleem zit in het systeem Windows DNS Server. Computerservers gebruiken Windows DNS om informatie op te slaan. Wie informatie opzoekt, wordt door het systeem naar de juiste plek geleid. Het is een van de belangrijkste bouwstenen van het internet.

Maar het blijkt mogelijk om het systeem voor de gek te houden. Wie erin slaagt om via het gat binnen te komen in een systeem, kan complete bedrijfssystemen overnemen, e-mails onderscheppen en inloggegevens stelen.

Bovendien kan het gat worden gebruikt als springplank voor volgende aanvallen, zonder dat een slachtoffer iets hoeft te doen om de aanvallers binnen te laten. Dan ontstaat een kettingreactie van besmettingen. Het gat is 'wormbaar', zo wordt dat genoemd. Maar voor zover Microsoft nu weet, is het gat nog niet misbruikt.

De kwetsbaarheid heeft de naam SigRed gekregen. Microsoft heeft een methode om het gevaar van kwetsbaarheden aan te geven. Op een schaal van 1 tot 10 scoort SigRed een 10.

Een Israëlisch beveiligingsbedrijf ontdekte het lek en waarschuwde Microsoft in mei

Het gat bestaat al zeventien jaar, maar werd onlangs pas ontdekt door de Israëlische cyberbeveiliger Check Point. Die waarschuwde Microsoft in mei. Daarna werd het twee maanden stil gehouden, zodat Microsoft de tijd had om een reparatiemiddel te ontwikkelen.

"Ieder bedrijf, van klein tot groot, dat infrastructuur van Microsoft gebruikt, loopt een hoog veiligheidsrisico" zolang het gat niet is gedicht, laat Omri Herscovici van Check Point weten.

Het bedrijf deelt niet alle details van de kwetsbaarheid, mede op verzoek van Microsoft, om kwaadwillenden niet te veel informatie te geven.

Ook lek ontdekt in Microsoft Office

Het DNS-lek is niet het enige beveiligingsprobleem in Microsoft-software, zo werd woensdag bekend. Onderzoekers hebben vorige maand een lek gevonden in de veelgebruikte kantoorsoftware Microsoft Office, bekend van Word en Excel.

De kwetsbaarheid maakt het voor hackers mogelijk om kwaadaardige codes uit te voeren, meldt cyberbeveiliger Mimecast. Die beveelt aan om een update uit te voeren die het euvel verhelpt.

Mimecast spreekt van een "zeer ernstige kwetsbaarheid" die is ontstaan door een programmeerfout in het onderdeel van Microsoft Office waarmee gebruikers 3D-grafieken kunnen maken. Hackers kunnen dit lek misbruiken door mensen op een website of in een e-mail te verleiden om een document van Word of een ander Office-programma te openen.

Microsoft bevestigt op zijn website dat Mimecast een lek heeft gevonden dat kan worden gedicht door Microsoft Office te updaten. De kwetsbaarheid is zowel gevonden in de versies voor Windows als Mac. Voor de versies van het kantoorprogramma van 2016 en 2019 voor Mac heeft Microsoft nog geen update uitgebracht.

Lees meer over Microsoft: