• Microsoft gaat later dit jaar ook antivirussoftware voor iOS en Android aanbieden.
  • De techreus wil dominant worden op de zakelijke markt voor cybersecurity.
  • In de antivirussoftware voor bedrijven zijn heel wat slimme AI-toepassingen ingebouwd.

De Defender-software van Microsoft komt later dit jaar beschikbaar voor iOS, Android en Linux. Daarmee wil de techreus zijn plek veiligstellen op de al maar groeiende markt voor antivirusprogramma’s voor smartphones.

De nieuwe software is alleen bedoeld voor het bedrijfsleven en niet voor individuele klanten. Microsoft wil de dominante leverancier worden voor bedrijven met werknemers die gebruikmaken van meerdere apparaten en systemen.

Volgens technici en bestuurders van Microsoft die Business Insider heeft gesproken is het belangrijkste doel van Defender het voorkomen dat werknemers slachtoffer worden van phishing en het opsporen van interne bedreigingen.

Lees meer: Phishing via mails en social media: zo herken je ‘t en dit kun je ertegen doen

Vicepresident cybersecurity Ann Johnson vertelt vol trots dat de software bedrijven de mogelijkheid geeft individuele medewerkers die een bedreiging zouden kunnen vormen veel nauwer in de gaten te houden.

“Laten we zeggen dat ik morgen mijn ontslag indien en nog twee weken moet werken”, zegt Johnson. “Met de software van Microsoft kan ik dan binnen de regels veel scherper in het oog worden gehouden.”

Defender maakt gebruik van machine learning om afwijkend gedrag te detecteren, zowel wat mogelijke phishing betreft als interne dreigingen. Microsoft traint zijn AI met data van de vele al bestaande gebruikers en hoopt met dat technische voordeel aantrekkelijker te zijn dan de tientallen startups op het gebied van cybersecurity die laatste jaren het licht hebben gezien.

Lees ook op Business Insider

“Defender heeft meer dan een half miljard gebruikers”, zegt veiligheidsmanager Tanmy Ganacharya. “We borduren constant verder op de informatie de we daaruit verkrijgen.”

Net als bij alle AI-systemen die worden getraind met gegevens van miljoenen gebruikers, maken voorvechters van privacy zich zorgen over Defender. Maar Microsoft verzekert dat de data die worden gebruikt om het programma te voeden geanonimiseerd zijn.

Microsoft brengt de Defender-software voor smartphones later dit jaar op de markt.

LEES OOK: 6 tips om data en foto’s op je smartphone te beschermen